Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ο απόφοιτος Γυμνασίου να έχει τη δυνατότητα να εγγράφεται σε Μεταλυκειακό ΙΕΚ.

Πραγματικά είναι εντυπωσιακό, το πόσο μεθοδευμένα είναι γραμμένος ο ν.4186 ώστε να καταφέρνει το απίθανο. Ο απόφοιτος Γυμνασίου να έχει τη δυνατότητα να εγγράφεται σε Μεταλυκειακό ΙΕΚ. Πραγματικά αγγίζει τα όρια της φαντασία το απίθανο μυαλό του συντάξαντα τον νόμο.
Εν συντομία με ενημέρωσαν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ότι απόφοιτοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας εγράφησαν σε Μεταλυκειακό ΙΕΚ. Πήρα άμεσα τηλέφωνο και οι διευθυντές ΣΔΕ & ΙΕΚ οι οποίοι με διαβεβαίωσαν ότι έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιου τύπου εγγραφές. Μάλιστα ο Διευθυντής του ΙΕΚ μου είπε ότι είχε την έγκριση από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, όμως επειδή μου έδειξε την απάντηση δεν ανέφερε τη νομοθεσία που στηριζόταν η απόφαση αυτή.
Μετά από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσα ότι στο ν.4186 άρθρο 23 παρ.7 που αναφέρεται στα ΙΕΚ, έχω την εντύπωση, ότι υποκρύπτεται η απόφαση της απευθείας φοίτησης στα Μεταλυκειακά ΙΕΚ (ο όρος ¨Μεταλυκειακά¨ δεν υφίσταται στο νόμο) από τα Σ.Δ.Ε. αφού αναφέρεται ότι: «H φοίτηση δύναται να άρχεται κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης ή και απόφοιτους ανώτερων από αυτή βαθμίδας».
Ποιοι είναι οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης;
Oι απόφοιτοι των Σ.Ε.Κ. αλλά και Σ.Δ.Ε.
Πληροφορίες για τα Σ.Δ.Ε. θα βρείτε στην ιστοσελίδα  http://www.gsae.edu.gr/en/geniki-ekpaidefsi-enilikon/deyteri-efkairia/s-d-e-sxoleia-deyteris-efkairias
Η οποία σωστά αναφέρει ως διεξόδους για το ΣΔΕ το Λύκειο. Αυτό όμως φαίνεται ότι ίσχυε μέχρι χθες. Σήμερα υπάρχει πλέον ο ν.4186 που θυσιάζει τα πάντα στην Κατάρτιση.
Έτσι και ο απλός πολίτης στον επόμενο ίσως εκπαιδευτικό νόμο θα μπορεί από απόφοιτος Γυμνασίου να κάνει και απευθείας Διδακτορικό.
 
Το ζήτημα ζητώ να συζητηθεί στο Δ.Σ. της ΕΕΤΕΚ. Νομίζω πρέπει αφού διερευνηθεί, να συνταχθεί σχετικό έγγραφο, διότι το θέμα αυτό βάλλει ευθέως κατά της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, των ΕΠΑΛ και κυρίως των Εσπερινών.
 
Καλή δύναμη σε όλους!
Και ας μην ξεχνιόμαστε. Καλή φώτιση στο Υπουργείο Παιδείας!  
 
Με εκτίμηση
 
Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: