Παρασκευή 30 Απριλίου 2010


«Μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις
Τα πιο επώδυνα μέτρα έναντι της μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας

ΑΠΕ
Στη Βουλή στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί η συμφωνία με ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Μέτρα σοκ με αύξηση στα όρια απολύσεων και περικοπές 13ου-14ου μισθού (29/4/2010)
Στα πλέον επώδυνα μέτρα καταλήγει η συμφωνία της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ, έναντι της μεγαλύτερης βοήθειας που έχει δοθεί σε χώρα και η οποία μπορεί να φθάσει στα 135 δισ. ευρώ.
Σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να της παρασχεθεί τριετής χρηματοδοτική στήριξη ύψους έως 135 δισ. ευρώ. Ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος ανέρχεται πλέον στο 10% ως το τέλος του 2011, κάτι που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο βάρος της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής θα πέσει σε διάστημα συντομότερο της διετίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», το ΔΝΤ και η ΕΕ απαιτούν από τη κυβέρνηση ένα σχέδιο «άμεσης εφαρμογής», ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά τη διετία 2010-2011 να μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, αντί για 8% του ΑΕΠ που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Στις απαιτήσεις της «τρόικας» περιλαμβάνονται :

* Πάγωμα μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τρία έτη.

* Κατάργηση ή περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.

* Για τον 13ο και 14ο μισθό και στον ιδιωτικό τομέα το θέμα παραμένει ανοικτό, με πιθανότερο ενδεχόμενο να εσωματωθούν με τη μορφή επιδόματος.

* Κατάργηση δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

* Μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων στο 65%.

* Επαναφορά του ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
* Αύξηση του ΦΠΑ τουλάχιστον κατά 2%, στο 23%.

* Αύξηση του ορίου απολύσεων από το 2% στο 4%, ενώ ασκούνται πιέσεις για πλήρη απελευθέρωση.

* Στον ιδιωτικό τομέα περικόπτεται στο μισό η αποζημίωση απόλυσης.

* Πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

* Κατάργηση της δυνατότητας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

* Επίσπευση των αλλαγών του Ασφαλιστικού με άμεση εφαρμογή της εξίσωσης ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών στο Δημόσιο.

Για «υποτίμηση μισθών», κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων που είχαν χθες συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Μια μέση ελληνική οικογένεια, με δύο δημοσίους υπαλλήλους, που ζει με 2.500 ευρώ τον μήνα, δηλαδή με 35.000 ευρώ τον χρόνο με βάση τους 14 μισθούς, θα συμβιβαστεί με ένα επίπεδο αποδοχών χαμηλότερο κατά 15% ή κατά 5.000 ευρώ, αφού οι δύο επιπλέον μισθοί προβλέπεται να εξανεμισθούν στο σύνολό τους ή σε μεγάλο ποσοστό. Η απώλεια δύο μισθών στους 14 ισοδυναμεί με μείωση ετήσιων αποδοχών κατά 14,3%.

Κατόπιν όλων αυτών, στην κυβέρνηση είναι έκδηλη η ανησυχία για την επίπτωση που θα έχουν οι ανακοινώσεις, όμως είναι χαρακτηριστική η διστακτικότητα εν όψει της δημοσιοποίησης. Ο προβληματισμός που κυριάρχησε χθες ήταν πως μια πρωτοβουλία πριν από την επέτειο της Πρωτομαγιάς θα λειτουργούσε εμπρηστικά, με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως αναμένονται αντιδράσεις.

Η άλλη άποψη που διατυπώθηκε εντός και εκτός Μεγάρου Μαξίμου ήταν πως η καθυστέρηση στις ανακοινώσεις εκλαμβάνεται ως ένδειξη αναποφασιστικότητας και αδυναμίας διαχείρισης του ζητήματος από την κυβέρνηση. Με βάση αυτή την προσέγγιση, στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις μπορεί να γίνουν ακόμη εντονότερες από τη στιγμή που Μέγαρο Μαξίμου και υπουργεία εμφανίζονται να εξωθούνται σε μια επιλογή χωρίς ορατή προοπτική διεξόδου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: