Σάββατο 10 Απριλίου 2010


Στην Αθήνα έφτασε ο εκπαιδευτικός, Θανάσης Λερούνης, ο οποίος είχε απαχθεί πριν από επτά μήνες από τους Ταλιμπάν και απελευθερώθηκε την Πέμπτη. Ευχαρίστησε όσους τους συμπαραστάθηκαν, καθ' όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς του και εξεφρασε την επιθυμία να επιστρέψει κάποια στιγμή στο Πακιστάν και στη φυλή των Καλάς.
"Είμαι πολύ χαρούμενος που πατάω ελληνικό έδαφος μετά από μήνες. Ενα μεγάλο συγγνώμη για την αναστάτωση και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους στο Πακιστάν, στην ελληνική κυβέρνηση και στο προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, που έδρασε ως άνθρωπος και όχι ως πολιτικός", δήλωσε κατά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο.
Ερωτηθείς αν θα ήθελε να επιστρέψει στο Πακιστάν, τόνισε πως "με την υποστήριξη της ελληνικής και της πακιστανικής κυβέρνησης κάποια στιγμή θα ήθελα να επιστρέψω και να συνεχίσω το έργο".
Οι Καλάς είναι φυλή που ζει στα βουνά που βρίσκονται στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν. Τα μέλη της πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι πολυθεϊστές και έχουν έθιμα που διαφέρουν από εκείνα των μουσουλμάνων γειτόνων τους και μοιάζουν με εκείνα των αρχαίων Ελλήνων.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος συνόδευε τον Θ. Λερούνη από το Ισλαμαμπάντ, δήλωσε ότι δεν δόθηκε αντάλλαγμα στους Ταλιμπάν για την απελευθέρωση του Έλληνα και χαρακτήρισε την απελευθέρωσή του μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση, την ελληνική διπλωματία και το έθνος. "Ο κ. Λερούνης είναι ένα παράδειγμα αντοχής, είναι ένα παράδειγμα ανθρώπου που έζησε επτά μήνες σε δύσκολες συνθήκες ζωής", τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: