Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Πως θα υπολογίσουν τη βαθμολογία τους στις πανελλαδικές οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ
Παρασκευή, 20 Μάρτιος 2009

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Ρεπορτάζ:esos.grapokleist

Το esos.gr φέρνει σήμερα κατ αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα την απόφαση του υπ. Παιδείας που ορόζει για τους μαθητές των ΕΠΑΛ:
Α.Τα Μαθήματα Αυξημένης Βαρύτητας και Συντελεστές Βαρύτητας
Β. Τον τρόπο Υπολογισμού μορίων
Ειδικότερα:
Μαθήματα Αυξημένης Βαρύτητας
και Συντελεστές Βαρύτητας
1. Για την επιλογή των υποψηφίων για εισαγωγή στις σχολές και στα τμήματα που είναι ενταγμένα σε κάθε ένα από τα επιστημονικά πεδία λαμβάνονται υπόψη ο γενικός βαθμός πρόσβασης και οι βαθμοί πρόσβασης των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας, όπως προκύπτουν σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. Φ 253/13844/Β6 (ΦΕΚ 265 Β΄/13.2.2009) υπουργικής απόφασης: «Τύπος, περιεχόμενο, διάρκεια ισχύος και τρόπος υπολογισμού των βαθμών της «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ» αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) - ΟΜΑΔΑ Β΄ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
2. Τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας και οι αντίστοιχοι συντελεστές βαρύτητας για τους μαθητές του
Επαγγελματικού Λυκείου κατά επιστημονικό πεδίο είναι τα εξής:
Ι. Για το Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών:
α) Νεοελληνική Γλώσσα, με συντελεστή βαρύτητας 0,9 και
β) Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου, μάθημα επιλογής, με συντελεστή βαρύτητας 0,4.
ΙΙ. Για το Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών:
α) Μαθηματικά II (Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γενικού Λυκείου), με συντελεστή
βαρύτητας 1,3 και
β) Φυσική II (Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γενικού Λυκείου), με συντελεστή βαρύτητας 0,7.
ΙΙΙ. Για το Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας:
α) Βιολογία II (Βιολογία θετικής κατεύθυνσης Γενικού Λυκείου), μάθημα επιλογής, με συντελεστή βαρύτητας 1,3 ή Βιολογία I, μάθημα επιλογής, με συντελεστή βαρύτητας 0,9 και
β) Νεοελληνική Γλώσσα, με συντελεστή βαρύτητας 0,4.
ΙV. Για το Επιστημονικό Πεδίο Τεχνολογικών Επιστημών:
α) Μαθηματικά II (Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γενικού Λυκείου), με συντελεστή
βαρύτητας 1,3 και
β) Φυσική II (Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γενικού Λυκείου), με συντελεστή βαρύτητας 0,7.
V. Για το Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης:
α) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, μάθημα επιλογής, με συντελεστή βαρύτητας 1,3 και
β) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, μάθημα επιλογής, με συντελεστή βαρύτητας 0,7.
Άρθρο 4
Τρόπος Υπολογισμού μορίων
1. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις σχολές και τα τμήματα του άρθρου 1 της παρούσας ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας του Γενικού βαθμού πρόσβασης, των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας, των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών, ως ακολούθως:
α) Οκτώ (8) για το γενικό βαθμό πρόσβασης.
β) Ένα κόμμα τρία (1,3) ή μηδέν κόμμα εννέα (0,9), όπως ορίζεται στο άρθρο 3 της παρούσας, για το πρώτο από τα αναφερόμενα για κάθε επιστημονικό πεδίο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.
γ) Μηδέν κόμμα επτά (0,7) ή μηδέν κόμμα τέσσερα (0,4), όπως ορίζεται στο άρθρο 3 της παρούσας, για το δεύτερο από τα αναφερόμενα για κάθε επιστημονικό πεδίο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.
δ) Προκειμένου για τα τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση ενός ή περισσοτέρων ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών, οι συντελεστές του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών κατά περίπτωση είναι:
i. Δύο (2) για τα τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα:
− «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο»
− «Αρμονία» και «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων»
ii. Δύο(2) για τα τμήματα:
− Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών.
− Μετάφρασης και Διερμηνείας Κατεύθυνσης Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και
− Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
iii. Ένα (1) για το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων, για το οποίο απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο» και για όλες τις λοιπές σχολές και τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων i και ii του παρόντος εδαφίου.
2. Για τον υπολογισμό των μορίων κάθε υποψηφίου ισχύουν τα ακόλουθα:
α) το άθροισμα των γινομένων του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης και των βαθμών πρόσβασης των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας (όπως αυτά αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης) με τους αντίστοιχους συντελεστές, πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).
β) προκειμένου για σχολές ή τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση ειδικού μαθήματος ή πρακτικών δοκιμασιών, στο σύνολο μορίων του προηγούμενου εδαφίου προστίθενται τα μόρια που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό με το εκατό (100) του γινομένου του βαθμού του υποψηφίου στο οικείο ειδικό μάθημα ή στις πρακτικές δοκιμασίες με τον αντίστοιχο συντελεστή κατά περίπτωση. Κατά την εφαρμογή της παρούσας διάταξης:
i) Βαθμός ειδικού μαθήματος είναι ο γραπτός βαθμός που σημείωσε στην αντίστοιχη εξέταση ο υποψήφιος μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου. Για τις περιπτώσεις που εξετάζονται δύο ειδικά μαθήματα είναι ο μέσος όρος των βαθμών των δύο ειδικών μαθημάτων, ο οποίος υπολογίζεται μετά την αναγωγή των βαθμών των δύο μαθημάτων στην εικοσάβαθμη κλίμακα.
Στην περίπτωση που υποψήφιος έχει εξετασθεί σε περισσότερες από μία ξένες γλώσσες, τότε ως βαθμός στο μάθημα της ξένης γλώσσας, για τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε μία από τις ξένες γλώσσες από αυτές που εξετάστηκε, λαμβάνεται υπόψη ο μεγαλύτερος βαθμός από αυτούς που πέτυχε στις ξένες αυτές γλώσσες.
ii) Βαθμός πρακτικών δοκιμασιών είναι ο μέσος όρος των βαθμών που αντιστοιχούν στις τρεις δοκιμασίες − αγωνίσματα που διαγωνίστηκε ο υποψήφιος και ο οποίος εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου.
3. Αν ο υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος, που επέλεξε να εξετασθεί σε πανελλαδικό
επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάσθηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: