Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Κεφαλικός φόρος και μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο

μαγειρεύουν στο υπουργείο Οικονομίας



Την επιβολή κεφαλικού φόρου, ίσου με το μισό ενός μηνιαίου μισθού, στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων προωθεί η κυβέρνηση επιδιώκοντας την άμεση είσπραξη 256 εκατ. ευρώ για την προσωρινή άρση του οικονομικού αδιεξόδου το οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας, με το συσσωρευμένο έλλειμμα των 650 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΔΕΔΥ η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία προχθές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του εν λόγω ασφαλιστικού φορέα. Επιδιώκοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να καλύψει περίπου στο μισό τα σημερινά ελλείμματα, η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας πρότεινε καταρχήν την επιβολή μιας έκτακτης εισφοράς, ίσης με το μισό μισθό από κάθε δημόσιο υπάλληλο, η οποία θα εισπραχθεί μέχρι και σε 36 δόσεις. Επίσης προτάθηκε η καθιέρωση μιας νέας κράτησης της τάξης του 2% στο σύνολο των βοηθημάτων τα οποία λαμβάνουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου.



Ενδεικτικές των κυβερνητικών προθέσεων και σχεδιασμών είναι τόσο οι δηλώσεις- βόμβα του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού καθηγητή κ. Απόστολου Φιλιππόπουλου, ο οποίος είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι αμοιβές στον δημόσιο τομέα, αλλά και το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου αποφεύγει να δεσμευτεί ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι τους επόμενους μήνες του έτους. Στο σκηνικό αυτό ήρθε χθες να προστεθεί η απόφαση της διοίκησης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για εφάπαξ καταβολή μισού μισθού από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους για την κάλυψη του ελλείμματος του συγκεκριμένου Ταμείου καθώς και για επιβολή κράτησης 2% στα επιδόματά τους. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται και η προετοιμασία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειδικής υπηρεσίας καταβολής των αποδοχών για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο, με στόχο να πέσει ψαλίδι στα επιδόματα και στις πρόσθετες αμοιβές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: