Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Μαθητής πυροβόλησε συμμαθητή του και αυτοκτόνησε

Ενα πρωτοφανές γεγονός για τα ελληνικά σχολικά δεδομένα συνέβη το πρωί.


Σήμερα σε σχολή του ΟΑΕΔ στην Πέτρου Ράλλη 33, Νίκαια, Πειραιά, στις 8.30 το πρωί ένας μαθητής της σχολής του ΟΑΕΔ άνοιξε πυρ κατά συμμαθητή του και δύο υπαλλήλων παρακείμενης εταιρείας και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Ο συμμαθητής του δράστη, 18 χρονών Δημήτρης Κοκκίνης, που δέχτηκε 4-5 σφαίρες στο θώρακα και στο χέρι νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο δράστης, Δημήτρης Πατμανίδης, ενώ από τους γιατρούς έγινε προσπάθεια στο χειρουργείο να κρατηθεί στη ζωή, τελικά απεβίωσε.

Οι δύο υπάλληλοι, που δέχτηκαν και αυτοί σφαίρες, είναι χτυπημένοι ελαφρότερα.

Σύμφωνα με το διοικητή του Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας Πάνο Ευσταθίου ο 18χρονος τραυματίας είναι αρκετά σοβαρά και αυτή τη στιγμή χειρουργείται.


Ο δράστης, 19 χρονών, ήταν σπουδαστής στην ειδικότητα Τεχνιτών Ηλεκτρολόγων της σχολής του ΟΑΕΔ. Τη στιγμή του συμβάντος συνομιλούσε με το συμμαθητή του. Άγνωστο για ποιο λόγο, κάποια στιγμή ενώ οι δύο συμμαθητές μιλούσαν βγάζει το όπλο του και τον πυροβολεί.

Μετά την πράξη του αυτή ο σπουδαστής του ΟΑΕΔ το βάζει στα πόδια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος ήταν δύο υπάλληλοι ενός σούπερ μάρκετ. Αυτοί προσπάθησαν να σταματήσουν το δράστη και δέχτηκαν τα πυρά του.


Στη συνέχεια ο σπουδαστής κρύφτηκε σε ένα πάρκο κοντά στο σχολείο του ΟΑΕΔ, εκεί, λοιπόν, γύρισε το όπλο στον εαυτό του και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Δίπλα στο σώμα του δράστη οι αστυνομικοί βρήκαν δύο όπλα, ένα μαχαίρι και σακούλες με σφαίρες.

Η αστυνομία τονίζει ότι οι γονείς του ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα ο γιος τους αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και ότι του είχαν προτείνει να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια από ψυχολόγο.

Τα αίτια του τραγικού συμβάντος ερευνώνται από την Ασφάλεια Αττικής, ενώ αστυνομικοί έχουν μεταβεί στο σπίτι του 19χρονου δράστη όπου κάνουν έρευνα. Παράλληλα, ειδικοί ψυχολόγοι έχουν κληθεί για να συνδράμουν τις οικογένειες των θυμάτων.


Οι δύο σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

Λέγεται ότι ο σπουδαστής του ΟΑΕΔ είχε επάνω του ένα σημείωμα με το οποίο εξηγούσε ότι οι συμμαθητές του δεν του φέρονταν καλά και τον υποτιμούσαν και ότι ήταν αποφασισμένος να πυροβολήσει όποιον έβλεπε μπροστά του. Ο δράστης Δημήτρης Πατμανίδης είναι ομογενής από το Σοχούμι Αμπχαζίας και έμενε στην περιοχή του Ρέντη.

Το φαινόμενο της αιματηρής βίας πρωτοπαρουσιάστηκε σε αμερικάνικά σχολεία, πέρασε μετά σε σχολεία της Ευρώπης και σήμερα είχαμε και στην Ελλάδα το πρώτο γεγονός πυροβολισμού μαθητή από μαθητή.


Να θυμίσουμε ότι το τελευταίο αντίστοιχο γεγονός έγινε στο Γυμνάσιο του Αλμπερτβιλ της Γερμανίας, κοντά στην Στουτγάρδη. Εκεί, στις 11 Μαρτίου 2009, έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα, όταν άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως ο 17χρονος πρώην μαθητής του σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: