Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Για πρώτη φορά εφέτος το ΥΠΕΠΘ άλλαξε το τρόπο υπολογισμού των μορίων για Μετάθεση-τοποθέτηση των Εκπαιδευτικών που προέρχονται από την Ιδιωτική Εκπαίδευση και έχουν προσληφθεί στην  δημόσια εκπαίδευση ,ανατρέποντας τις διατάξεις του Π.Δ. 50/1996.

Πιο συγκεκριμένα :
 Στο Π.Δ. 50/1996 αναφέρεται ότι για το υπολογισμό μορίων για Μετάθεση ή τοποθέτηση  :
"Ως χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας για κάθε εκπαιδευτικό θεωρείται:
α) Ο συνολικός χρόνος από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του διορισμού του μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο διενεργούνται οι μεταθέσεις, εφόσον ανέλαβαν υπηρεσία εντός του μηνός Σεπτεμβρίου. Για όσους ανέλαβαν υπηρεσία μετά την 30η Σεπτεμβρίου η συνολική υπηρεσία τους υπολογίζεται από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.
β) Ο χρόνος εκπαιδευτικής υπηρεσίας στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, εφόσον λαμβάνεται υπόψη για μισθολογική εξέλιξη κατά τις κείμενες διατάξεις.
γ) Ο χρόνος που οι εκπαιδευτικοί υπηρέτησαν στη δημόσια ή ιδιωτική Α/θμια ή Β/θμια εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
δ) Ο χρόνος εκπαιδευτικής υπηρεσίας που προσφέρθηκε στο δημόσιο με ωριαία αντιμισθία. Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται με κλάσμα που έχει αριθμητή τις προσφερθείσες ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και παρανομαστή το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας που ισχύει κατά το χρόνο υπολογισμού των μονάδων μετάθεσης για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης βαθμίδας εκπαίδευσης. . "
 
Στο δ) αναφέρεται ότι για την ωριαία αντιμισθία ο χρόνος υπολογίζεται με αριθμητή τις προσφερθείσες ώρες διδασκαλίας και παρονομαστή το υποχρεωτικό ωράριο νεοδιόριστου ,δηλαδή τις 21 ώρες.
Ο τρόπος αυτός αναγωγής των ωρών σε μήνες και έτη ακολουθείτο μέχρι και πέρσι για όλους του εκπαιδευτικούς είτε είχαν δουλέψει στην ιδιωτική εκπαίδευση ,είτε στην δημόσια σαν ωρομίσθιοι.
Από εφέτος το ΥΠΕΠΘ με την εγκύκλιο των μεταθέσεων .διευκρινίζει ότι για τους εκπαιδευτικούς που προέρχονται από ιδιωτικά σχολεία ,για τον υπολογισμό των μορίων τους για τοποθέτηση να υπολογισθούν
τα έτη εργασίας τους στα ιδιωτικά σχολεία με βάση τον τρόπο υπολογισμού που έγινε στις βεβαιώσεις  προϋπηρεσίας τους που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς από γραφεία Δ/βάθμιας εκπαίδευσης.
Στις βεβαιώσεις όμως αυτές προϋπηρεσίας γίνεται αναγωγή της ωρομισθίας σε μήνες και έτη χρησιμοποιώντας σαν βάση τις 18 ώρες υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας και όχι τις 21 που ισχύει για όλους
τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς .
Η παραπάνω αλλαγή έχει σαν συνέπεια να αυξάνονται πλασματικά τα μόρια για τοποθέτηση των εκπαιδευτικών που προέρχονται από την ιδιωτική εκπαίδευση και να δημιουργείται αδικία σε βάρος όλων
των υπόλοιπων .
Προφανώς πολλοί εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν κανονικά ,περιόδευσαν στην ελληνική επαρχία , και μετατέθηκαν κάποτε στην Αθήνα ,βλέπουν να μένουν πίσω στα μόρια και να προηγούνται άλλοι εκπαιδευτικοί
που δεν έχουν πάει ποτέ επαρχία (διορίστηκαν στην Αθήνα επειδή απολύθηκαν απο κάποιο ιδιωτικό σχολείο -και ίσως έχουν και λιγότερη προϋπηρεσία).
Ο τρόπος αυτός υπολογισμού συνιστά κατάφωρη αδικία ,παραβίαση της ισονομίας και πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία από πλευράς του ΥΠΕΠΘ.
 
 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: