Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Κρίθηκαν όλοι ένοχοι και καταδικάστηκαν σε 1 χρόνο φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος


Ανοικτή επιστολή προς όλους τους καθηγητές της Ελλάδας
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011


Συνάδελφοι
Δευτέρα στις 11το βράδυ βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου για τους 40 καθηγητές του 2ου Γενικού Λυκείου Γιαννιτσών...
 Κρίθηκαν όλοι ένοχοι και καταδικάστηκαν σε 1 χρόνο φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος.


 Όπως εξήγησα και σε προηγούμενα άρθρα μου οι παραβάσεις της νομοθεσίας που έκαναν οι συνάδελφοι, όπως τα εκπρόθεσμα δικαιολογητικά, το ανέβασμα της βαθμολογίας σε κάποιους μαθητές, που υπήρχε λόγος, πριν δοθούν οι έλεγχοι, ότι έπρεπε να ελέγχουν τα ιατρικά πιστοποιητικά για τις απουσίες των μαθητών και πολλές φορές να τα απορρίπτουν κλπ, γίνονται στα περισσότερα σχολεία της Ελλάδας από ότι γνωρίζω από τα πολλά σχολεία που υπηρέτησα στα 16 χρόνια που είμαι καθηγητής. Και το κάνουμε αυτό οι καθηγητές, όπως έγραψα και τις άλλες φορές, από την πολλή μας επιείκεια και συμπόνια προς τους μαθητές μας στα δύσκολα χρόνια που ζούμε.

Όμως οι συνάδελφοί μας τιμωρήθηκαν με τις βαρύτερες ποινές που ορίζει ο νόμος και αυτό λέει πολλά σε όλους μας. Λέει ότι για την παράβαση του παραμικρού που λέει η νομοθεσία κατά την εργασία μας στο σχολείο, κινδυνεύουμε να καταδικαστούμε με μεγάλες ποινές, αρκεί ο αντίδικός μας να πάρει κάποιον ΜΕΓΑΛΟΔΙΚΗΓΟΡΟ και να μας κυνηγήσει. (Ταλαίπωρη Ελλάδα ! Για ποιο λόγο να αγωνιστούν σήμερα για σένα τα παιδιά σου ; )

Γι' αυτό συνάδελφοι για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας, τέρμα η επιείκεια και η καλοσύνη προς τους μαθητές. Πηγαίνουμε πολυήμερες εκδρομές, ενώ δεν μας υποχρεώνει η νομοθεσία, και παίζουμε το κεφάλι μας για το χατίρι των μαθητών ; Έχει ο μαθητής 1 απουσία παραπάνω από ότι λέει η νομοθεσία και δεν τον αφήνουμε στάσιμο από την συμπόνια μας; Αξίζει ο μαθητής για 05 και του βάζουμε 12 για να περάσει την τάξη από τη καλοσύνη μας; Να τους αφήνουμε στάσιμους συνάδελφοι, ας είναι και οι μισοί μαθητές του σχολείου, γιατί κινδυνεύουμε να καταδικαστούμε.

Έφερε ο γονέας του μαθητή το δικαιολογητικό για τις απουσίες μετά από 11 μέρες και όχι 10 που λέει η νομοθεσία και μας παρακαλάει να το πάρουμε κι εμείς το παίρνουμε ; Ας σκεφτούμε μόνο ότι μπορεί να τιμωρηθούμε με 1 χρόνο φυλακή. Στη Γ΄ Λυκείου γιατί δείχνουμε κατανόηση στους μαθητές που δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν από τα φροντιστήρια που κάνουν για τις πανελλαδικές και τους βάζουμε τόσο υψηλή βαθμολογία, ενώ ξέρουμε ότι δεν αξίζουν ούτε τον μισό βαθμό από αυτό που βάζουμε ; Εμείς φταίμε για τα αποτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα των εκάστοτε Υπουργών Παιδείας ;

Συνάδελφοι

Αυτή η καταδίκη των καθηγητών του 2ου Γενικού Λυκείου Γιαννιτσών νομίζω ότι αλλάζει την παιδαγωγική πρακτική στην Ελλάδα. Μας συστήνει από εδώ και πέρα, την νομοθεσία στο χέρι μας και πιστή εφαρμογή στο γράμμα του νόμου και το πνεύμα του νόμου να το ξεχάσουμε. Όμως ο λόγος του Θεού λέει: "Το γαρ γράμμα αποκτένει (δηλ. σκοτώνει) ,το δε πνεύμα ζωοποιεί". (Προς Κορινθίους Β΄ 3,6).


Χ. Π.
Καθηγητής Χημικός Γιαννιτσά

Δεν υπάρχουν σχόλια: