Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Διευθυντές-Αφεντικά!


Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Ρόδου: Αλλάζουν όλα στα σχολεία!
Διευθυντές-Αφεντικά!
09/03/2011 - 17:11
Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις


Πριν από λίγο καιρό το ΥΠΕΠΘ ανέθεσε στο ίδρυμα Τσάτσου να κάνει μια έκθεση για τηναναδιάρθρωση της εκπαίδευσης (έτσι ονομάζεται το ξεθεμελίωμα κάθε ίχνους δημόσιας εκπαίδευσης και τη μετατροπή της λειτουργίας του σχολείου σε  άλλη με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά). Στην έκθεση αυτή τονιζόταν ότι ο ρόλος του διευθυντή πρέπει να αλλάξει, να απαλλαγεί από το διδακτικό ωράριο (!), και να μεταφερθούν σε αυτόν αρμοδιότητες που τώρα ασκούν οι προϊστάμενοι των γραφείων! Το Σάββατο 5.3.11 αρκετές εφημερίδες (ενδεικτικά Ελευθεροτυπία, Νέα) είχαν εκτενή αφιερώματα στα σχέδια αυτά της κυβέρνησης. Αντιγράφουμε από την Ελευθεροτυπία:
Μάνατζερ αλλά και αξιολογητές, που θα διοικούν με κριτήρια ιδιωτικού δικαίου, με αυξημένες αρμοδιότητες και προσόντα, είναι ο καινούργιος ρόλος που εισάγει για τους διευθυντές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων το υπουργείο Παιδείας στο νέο σχολείο που δημιουργεί.
Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει ότι οι διευθυντές:
**Μετέχουν στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών του σχολείου και είναι υπεύθυνοι, σε συνεργασία με τα στελέχη Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, για την κατάρτιση προγραμμάτων ενδοσχολικής επιμόρφωσης.
**Εχουν την ευθύνη για την οργάνωση των διαδικασιών αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και για την εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης βελτίωσής της.
**Εχουν την αποκλειστική ευθύνη της ηλεκτρονικής ενημέρωσης των ατομικών υπηρεσιακών φακέλων των εκπαιδευτικών και των οικονομικών δεδομένων και των στοιχείων της αυτοαξιολόγησης.
**Είναι οι πειθαρχικοί προϊστάμενοι για το προσωπικό της σχολικής μονάδας και μπορούν να τους επιβάλουν έγγραφη επίπληξη, καθώς και την πειθαρχική ποινή του προστίμου μέχρι το ένα έκτο των μηνιαίων αποδοχών. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=256926
Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι το Υπουργείο επιδιώκει αφενός να αλλάξει τις ισορροπίες εντός της σχολικής μονάδας υπέρ του διευθυντή. Ενώ τώρα το ανώτατο όργανο είναι ο σύλλογος διδασκόντων με το νέο σχέδιο νόμου ανώτατο όργανο γίνεται ο διευθυντής(μονομελές όργανο διοίκησης). Οι διευθυντές προτείνεται να μην έχουν καθόλου διδακτικό ωράριο. Αυτό συμβαίνει γιατί το υπουργείο θέλει με τον τρόπο αυτό να τους κάνει να νιώθουν ότι δεν έχουν κοινά με τους υπόλοιπους συναδέλφους, να τους αποκόψει ουσιαστικά από το σώμα της σχολικής μονάδας. Για το λόγο αυτό, επιπλέον της αφαίρεσης του ωραρίου διδασκαλίας, τους δίνει το δικαίωμα να χορηγούν άδειες(!) και να επιβάλλουν πειθαρχικές ποινές (π.χ. στέρηση μισθού μέχρι το 1/6 των μηνιαίων αποδοχών μας!).
Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει στα σχολεία έτσι και υλοποιηθούν τα παραπάνω. Το λιγότερο είναι ότι θα αρχίσουμε να τσακωνόμαστε μεταξύ μας και με το διευθυντή για τα πιο απλά πράγματα. Τα παραπάνω θα λειτουργήσουν διαλυτικά στη συνοχή των σχολείων με προφανείς συνέπειες. Πιθανότατα αυτό θέλει και το υπουργείο. Σε μια εποχή που μας πετσοκόβουν τους μισθούς, αυξάνουν τα πάντα τριγύρω, οι απαιτήσεις από εμάς αυξάνονται δραματικά. Έτσι όπως το πάνεαπαιτούν να αφιερώνουμε το 80% του καθημερινού μας χρόνου και ενέργειας στη δουλειά μας, χωρίς καθόλου χρόνο για ξεκούραση, να ασχοληθούμε με την οικογένεια μας κλπ.
Συνάδελφοι, είναι σαφές ότι η αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης, έτσι όπως τη φαντάζεται η κυβέρνηση θα έχει δραματικές συνέπειες για τον καθένα από εμάς και για τη δημόσια εκπαίδευση. Αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά και δεν ξεσηκωθούμε τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Μην περιμένετε να οργανώσει τον ξεσηκωμό η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ_ΔΑΚΕ). Είναι γνωστό ότι συμφωνούν με την πλειοψηφία όσων προτείνονται γιαυτό και δεν προετοιμάζουν σοβαρή αντίσταση στα μέτρα αυτά, δεν ενημερώνουν τους συναδέλφους και προτιμούν να εξαντλούν όλη την ενεργητικότητα και μαχητικότητα τους σε σοβαρά θέματα όπως οι μεταθέσεις, η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, λες και στη συγκυρία αυτή είναι αυτό το επείγον. Είναι ενδεικτικό ότι ο Δ. Μπράτης (αιρετός στο ΚΥΣΠΕ από την ΠΑΣΚ) συγκάλεσε (με sms που έστειλε στον πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων Ηρακλείου Κρήτης!) περιφερειακή σύσκεψη όλης της Κρήτης στο Ηράκλειο στις 8/3 για να συζητήσουν το θέμα των μεταθέσεων! Αν είναι δυνατόν! Αυτό είναι το μείζον της εποχής; Με τακτικές αποπροσανατολισμού, που σαφέστατα ωφελούν το υπουργείο, η ΠΑΣΚ παρέχει τις υπηρεσίες της. Όμως αυτό θα το πληρώσουμε όλοι μας.
Αυτό που θεωρούμε ότι χρειάζεται είναι με αφετηρία τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα που να αναλάβουν να ενημερώσουν τα σχολεία (μια και το ΔΣ αδρανεί) για όσα έρχονται αναφορικά με την αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης κλπ. Οι συνάδελφοι που θα συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν τα σχολεία τους και τα γειτονικά σχολεία. Να συζητήσουν για άμεσες μορφές αντίδρασης και κινητοποίησης. Να ξεσηκωθούμε για να στηρίξουμε το δημόσιο σχολείο που βάλλεται στην εποχή του μνημονίου. Κανείς δεν πρόκειται να υπερασπιστεί το δημόσιο σχολείο αν δεν το κάνουμε εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: