Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ



 ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ  ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

ΑΡΘΡΟ 1

Ιδρύεται σωματείο με έδρα την Κόρινθο, υπό την επωνυμία Ταμείο Αλληλοβοήθειας Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Κορινθίας. (Τ.Α.Ε.Δ.Ε.Κ.)

ΑΡΘΡΟ 2

Βασικός σκοπός του Τ.Α.Ε.Δ.Ε.Κ. είναι η οικονομική εξυπηρέτηση των μελών του που βρίσκονται σε ανάγκη με άτοκα δάνεια, η χορήγηση έκτακτων βοηθημάτων σε αναξιοπαθούντα μέλη ή στις οικογένειες αυτών και γενικά η ανάληψη πρωτοβουλιών επ’ ωφελεία όλων των μελών του σωματείου. 

ΑΡΘΡΟ 3

Α)   Μέλη του Τ.Α.Ε.Δ.Ε.Κ. μπορούν να γίνουν όλοι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που μισθοδοτούνται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης  Ν.  Κορινθίας. Μέλη του Τ.Α.Ε.Δ.Ε.Κ. μπορούν να παραμείνουν και όσοι συνάδελφοι συνταξιοδοτούνται, με την προϋπόθεση ότι εγγράφηκαν  στο σωματείο δύο χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή τους.
            Β)  Ένα νέο μέλος γίνεται δεκτό μετά από αίτησή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, εφόσον προσκομίσει τα παραστατικά που επιβεβαιώνουν την ιδιότητά του και δηλώσει ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα τις διατάξεις του παρόντος καταστατικού και της Γενικής Συνέλευσης. Το Δ. Σ. εγκρίνει με ειδική απόφαση την εγγραφή του αιτούντος στο μητρώο μελών, εφόσον πληρούνται οι όροι  εγγραφής ή σε αντίθετη περίπτωση την απορρίπτει. Ο αιτών σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να προσφύγει στην επόμενη Τακτική ή Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία και αποφαίνεται οριστικά για την  παραδοχή ή μη του αιτούντος ως μέλους του σωματείου.
            Γ)  Τα μέλη που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις του παρόντος καταστατικού και τις αποφάσεις των Γ.Σ.  θεωρούνται τακτικά μέλη και δικαιούνται να λαμβάνουν μέρος στις  Γ. Συνελεύσεις του σωματείου, να ελέγχουν το Δ.Σ., να εκλέγουν και να εκλέγονται μέλη  του Δ.Σ. και της Ελεγκτικής Επιτροπής, να ψηφίζουν στις Γ.Σ. για κάθε ζήτημα που αφορά τους σκοπούς και τη λειτουργία του σωματείου. Δικαιούνται επίσης να απολαμβάνουν κάθε ωφέλεια ή εξυπηρέτηση που συνάδει με τους σκοπούς του σωματείου.
ΑΡΘΡΟ  4
            Διαγραφή μέλους γίνεται μετά από απόφαση του Δ.Σ. α) όταν το ίδιο το μέλος  το ζητήσει β) όταν το μέλος μετατεθεί  γ) όταν  το μέλος δεν εκπληρώνει για τρεις συνεχόμενους μήνες τις οικονομικές του υποχρεώσεις.
            Διαγραφή μέλους γίνεται μετά από απόφαση της Γ.Σ., όταν το μέλος εγκαλείται για πράξεις ή παραλείψεις που έρχονται σε αντίθεση με το καταστατικό και τις αποφάσεις των Γ.Σ. ή βλάπτουν τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια του Τ.Α.Ε.Δ.Ε.Κ.
                         
ΑΡΘΡΟ 5
            Οι πόροι του Τ.Α.Ε.Δ.Ε.Κ. είναι:
1.      Τα ποσά που καταβάλλονται από τα μέλη για το δικαίωμα εγγραφής.
2.      Οι μηνιαίες  εισφορές που καταβάλλονται από τα μέλη.
3.      Οι τόκοι των εισφορών και οποιουδήποτε άλλου ποσού ανήκει στο Ταμείο.
4.      Οι κρατήσεις (2,5 %) υπέρ του Ταμείου που εισπράττονται από τα χορηγούμενα δάνεια.
5.      Οι εισπράξεις από οποιαδήποτε δραστηριότητα συνάδει με τη φυσιογνωμία και τους στόχους του Ταμείου, οι δωρεές από  φυσικά πρόσωπα ή σωματεία, οι οποιεσδήποτε έκτακτες εισφορές αποφασίζονται από τη Γ. Σ.,  τα ποσά που δεν αποδίδονται σύμφωνα με το καταστατικό στα διαγραφόμενα προ της παρελεύσεως δύο ετών μέλη.

ΑΡΘΡΟ 6
            Τα χρήματα που εισπράττει το Τ.Α.Ε.Δ.Ε.Κ. κατανέμονται ως εξής:
·         Το 90% των καταβαλλομένων εισφορών (25 Ε ανά μήνα) αποτελεί την ατομική μερίδα κάθε μέλους
·         Το 10% των κατά μήνα καταβαλλομένων εισφορών, η εφάπαξ κράτηση 2,5% επί των χορηγουμένων δανείων, τα δικαιώματα εγγραφής των μελών (30 Ε) και κάθε άλλο έσοδο αποτελούν τα ακαθάριστα κέρδη του Ταμείου. Από αυτά αφαιρούνται τα γενικά έξοδα διαχείρισης και διοίκησης και το υπόλοιπο που απομένει  αποτελεί τα καθαρά κέρδη του Ταμείου.
·         Από τα καθαρά κέρδη αφαιρείται ποσοστό 5% για τη δημιουργία αποθεματικού κεφαλαίου και τα υπόλοιπα κέρδη κατανέμονται εξίσου, ως μέρισμα,  στα εγγεγραμμένα από το προηγούμενο οικονομικό έτος μέλη.
·         Τα αποθεματικά του Ταμείου κατατίθενται σε έντοκο λογαριασμό και δεν διανέμονται.
·         Η διαχείριση του ταμείου ενεργείται από το Δ.Σ. βάσει εγκεκριμένου ετήσιου προϋπολογισμού.
·         Οι μηνιαίες εισφορές κάθε μέλους παρακρατούνται από τη μισθοδοσία του  και κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό από την Τράπεζα μέσω της οποίας μισθοδοτείται ο κάθε συνάδελφος.
·         Στα διαγραφόμενα μέλη επιστρέφονται οι  ατομικές μερίδες μέχρι την ημέρα που υποβλήθηκε η αίτηση διαγραφής καθώς και τα προκύψαντα μερίσματα, αφού προηγουμένως  παρακρατηθούν οι όποιες υποχρεώσεις του μέλους προς το Ταμείο.
Δεν επιστρέφονται εισφορές πριν παρέλθουν δύο ημερολογιακά έτη από την εγγραφή του μέλους στο Τ.Α.Ε.Δ.Ε.Κ., ακόμη και αν αυτό έχει για οποιοδήποτε λόγο διαγραφεί νωρίτερα. Στην περίπτωση αυτήν μάλιστα αποδίδονται στον δικαιούχο μόνον η ατομική του μερίδα και όχι τα προκύψαντα μερίσματα, τα οποία εγγράφονται στα αποθεματικά του Τ.Α.Ε.Δ.Ε.Κ..

ΑΡΘΡΟ 7
Α)    Το Τ.Α.Ε.Δ.Ε.Κ. μπορεί, εφόσον το επιτρέπει η οικονομική του κατάσταση, να χορηγήσει σε έκτακτες περιπτώσεις βοηθήματα  ως εξής:
·         Στην οικογένεια με ανήλικα τέκνα μέλους που απεβίωσε.
·         Σε μέλος, σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας ή σοβαρού ατυχήματος, εφόσον συντρέχουν και άλλοι οικονομικοί λόγοι.
·         Σε περίπτωση απόλυσης μέλους χωρίς αίτηση ή υπαιτιότητά του.
Β)    Το Τ.Α.Ε.Δ.Ε.Κ. έχει ως βασικό στόχο την εξυπηρέτηση συναδέλφων που βρίσκονται σε ανάγκη με άτοκα κατ’ ουσίαν δάνεια. (Το εφάπαξ παρακρατούμενο ποσό 2,5% επί των χορηγουμένων δανείων αποσκοπεί στο να  καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του Ταμείου και αντιστοιχεί σε 0,8% ετήσιο επιτόκιο για το διάστημα τριετίας  που γίνεται η αποπληρωμή των δανείων.)
Τα δάνεια χορηγούνται σε μέλη που καταβάλλουν την τακτική τους εισφορά επί διετία τουλάχιστον, με κριτήριο προτεραιότητας την ημερομηνία που υποβλήθηκε η αίτηση. Προτάσσονται όμως περιπτώσεις αιτήσεως δανείου για λόγους υγείας. Το ύψος των δανείων ανέρχεται:
1.      Για μέλη από 2 μέχρι 6 έτη ποσό μέχρι 2000 Ε.
2.      Για μέλη από 6 μέχρι 10 έτη ποσό μέχρι  4000 Ε.
3.      Για μέλη από 10 έτη και πάνω ποσό μέχρι 6000 Ε.
4.      Εάν κάποιο μέλος έχει πάνω από 15 έτη εισφορών και ουδέποτε έχει δανειοδοτηθεί,  τότε μπορεί να λάβει δάνειο μέχρι 10000 Ε.
Δεν δανειοδοτείται μέλος πριν την παρέλευση δύο ετών από την εγγραφή του και  ενός ημερολογιακού έτους από την αποπληρωμή προηγούμενου δανείου. 
Η αποπληρωμή του δανείου αρχίζει  δύο μήνες μετά τη χορήγησή του και ολοκληρώνεται σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Γ)    Σε περίπτωση απεργίας διαρκείας το Δ.Σ. μπορεί να δανειοδοτήσει κατά προτεραιότητα τους απεργούς με ποσά μέχρι 1000 Ε και εφάπαξ κράτηση 1%, που αποπληρώνονται σε 6 μηνιαίες δόσεις που αρχίζουν  ένα μήνα μετά το τέλος της απεργίας. Τα δάνεια αυτά προτάσσονται όλων των άλλων (εκτός εάν αιτείται δάνειο για λόγους υγείας) και το Δ.Σ. οφείλει, εφόσον γνωρίζει από πριν την προοπτική της απεργίας, να την συμπεριλάβει στον προγραμματισμό του, ώστε να καταστεί  δυνατόν να δανειοδοτηθούν, όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη – απεργοί.
Δ)     Η διαδικασία χορήγησης μετά την προέγκριση του δανείου είναι η εξής:
Ο αιτών υπογράφει απόδειξη αναλήψεως του δανείου και εξουσιοδότηση προς τον εκκαθαριστή των αποδοχών του, ώστε να γίνεται από τη μισθοδοσία του η παρακράτηση των δανειακών δόσεων. Αν το δάνειο που εγκρίθηκε υπερβαίνει κατά 50% τη μερίδα του δανειοδοτούμενου, τότε πρέπει να συνυποβάλει και υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι είναι κάτοχος ακίνητης περιουσίας  αναφέροντας επαρκή στοιχεία γι’ αυτή.  Σε περίπτωση που το μέλος δεν έχει ακίνητη περιουσία, πρέπει να εγγυηθεί κάποιο άλλο μέλος του σωματείου γι’ αυτόν, το οποίο θα πρέπει να υποβάλει και τη σχετική δήλωση.
Σε περίπτωση που κάποιο μέλος επιδείξει κακοπιστία και δόλο κατά την εξόφληση των οφειλομένων δανείων, τότε καταγγέλλεται και διαγράφεται από το Τ.Α.Ε.Δ.Ε.Κ., δεσμεύονται τα ποσά της ατομικής του μερίδας μέχρι να εξοφληθούν τα χρέη του, και κινούνται οι νομικές διαδικασίες για τη διεκδίκηση από μέρους του Ταμείου των οφειλομένων ποσών.
Ε)  Οι δόσεις, τα ποσά των δανείων και τα ποσοστά των κρατήσεων μπορούν να τροποποιηθούν με απλή απόφαση της Γ. Σ. (όχι καταστατική) με την προϋπόθεση ότι οι τροποποιήσεις αυτές δεν αντιβαίνουν στους σκοπούς του σωματείου, που αναφέρονται στο ΑΡΘΡΟ 2.

ΑΡΘΡΟ  8
            Το  Τ.Ε.Α.Δ.Ε.Κ. διοικείται από τη Γ. Συνέλευση των μελών του, η οποία  πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο, και από πενταμελές  Διοικητικό Συμβούλιο, διετούς θητείας, που εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία, υπό την ευθύνη  τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής που ορίζεται γι΄ αυτόν τον σκοπό από τη Γ.  Συνέλευση. Ταυτόχρονα με το Δ. Σ. εκλέγεται και τριμελής Ελεγκτική  Επιτροπή, επίσης διετούς θητείας.
            Το Δ.Σ. εκλέγεται κατά την Γ. Συνέλευση του Φεβρουαρίου κάθε δύο χρόνια. Η Γ. Σ. τότε εκτός από απολογιστική είναι και εκλογική. Σε αυτήν προεδρεύει εκλεγμένο από το σώμα τριμελές Προεδρείο, στο οποίο κατατίθενται οι υποψηφιότητες για το Δ.Σ.  και την Ε.Ε. με ενυπόγραφες δηλώσεις των υποψηφίων. Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχει το κάθε μέλος που είναι ταμιακώς εντάξει. Τα μέλη που καθυστερούν τη μηνιαία τους εισφορά, χωρίς ωστόσο να έχουν διαγραφεί, μπορούν να λάβουν μέρος στην Γ. Σ. και την εκλογική διαδικασία, αφού προηγουμένως  καταβάλουν τα καθυστερούμενα.
            Η εκλογική διαδικασία έχει ως εξής:
Μετά το πέρας της  Γ. Σ. το Προεδρείο παραδίδει στην Εφορευτική Επιτροπή  μία κατάσταση  υποψηφίων για το Δ.Σ. και μία κατάσταση υποψηφίων για την Ε.Ε. Η Εφορευτική Επιτροπή φροντίζει για την τύπωση των ψηφοδελτίων, ελέγχει με βάση το μητρώο μελών την ταυτότητα των ψηφιζόντων, καταρτίζει κατάλογο ψηφισάντων και μετά το πέρας της ψηφοφορίας αποσφραγίζει την κάλπη και μετρά τους σταυρούς  κάθε υποψηφίου. Οι πρώτοι πέντε σε σταυρούς υποψήφιοι από το ψηφοδέλτιο  του Δ.Σ. και οι πρώτοι τρεις σε σταυρούς υποψήφιοι από το ψηφοδέλτιο της Ε.Ε. εκλέγονται, ενώ όλοι οι υπόλοιποι χαρακτηρίζονται επιλαχόντες. Σε περίπτωση ισοψηφίας πραγματοποιείται κλήρωση. Στο τέλος της διαδικασίας συντάσσεται πρακτικό το οποίο υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, τον Πρόεδρο της Γ. Σ. και παραδίδεται στον απερχόμενο Πρόεδρο του Δ.Σ.

ΑΡΘΡΟ  9
            Η Ελεγκτική Επιτροπή εποπτεύει και ελέγχει τις πράξεις του Δ.Σ. και επιβλέπει αν αυτές συμφωνούν με τις διατάξεις του Νόμου, του καταστατικού και τις αποφάσεις της Γ. Συνέλευσης. Η Ε.Ε. κατά την πρώτη μετά την εκλογή της συνεδρίαση εκλέγει Πρόεδρο ο οποίος διευθύνει τις εργασίες της. Τηρεί βιβλίο πρακτικών, όπου καταχωρούνται τα πρακτικά των διενεργούμενων ανά τρίμηνο ελέγχων καθώς και οι ετήσιες  εκθέσεις περί της διαχείρισης του Δ.Σ. που υποβάλλει η Ε.Ε.  προς τη Γ. Συνέλευση. Η Ε.Ε. σε περίπτωση που διαπιστώσει σοβαρές διαχειριστικές ανωμαλίες, μπορεί να συγκαλέσει άμεσα έκτακτη Γ. Σ.  στην  οποία προεδρεύει η ίδια και όχι το  Δ.Σ.

ΑΡΘΡΟ  10
            Το Δ.Σ. συνέρχεται εντός δέκα ημερών το αργότερο από την ημέρα της εκλογής του.  Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση απαρτία υπάρχει, εφόσον παρίστανται και τα πέντε εκλεγμένα τακτικά μέλη. Το Δ.Σ. συγκροτείται σε σώμα με βάση τον αριθμό σταυρών που έλαβαν οι υποψήφιοι κατά τις εκλογές, με την εξής σειρά: Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας, Ταμίας,  Μέλος. Η σειρά αυτή μπορεί να τροποποιηθεί, εφόσον υπάρξουν άλλες προτάσεις που συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ.
            Αμέσως μετά την συγκρότησή του σε σώμα το Δ.Σ. παραλαμβάνει , παρουσία της Ε.Ε., από το απερχόμενο Δ.Σ. το αρχείο και την περιουσία του  Ταμείου και συντάσσει  ειδική πράξη που καταχωρείται στο αντίστοιχο βιβλίο.
            Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά  μία φορά το μήνα και εκτάκτως, όποτε αυτό ζητηθεί από τον Πρόεδρο ή τον Ταμία ή από δύο μέλη του Δ.Σ. Σε αυτές τις συνεδριάσεις   απαρτία υπάρχει, εάν είναι παρόντα τρία μέλη.
            Το μέλος του Δ.Σ.  που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις τακτικές συνεδριάσεις, αντικαθίσταται με απόφαση του Δ.Σ. από τον πρώτο επιλαχόντα.
            Η θητεία του Δ.Σ. είναι διετής, τιμητική και άμισθη.
            Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργασιών του Τ.Α.Ε.Δ.Ε.Κ. το Δ.Σ. διορίζει ένα μέλος του σωματείου ως Ειδικό Γραμματέα, θέση έμμισθη, που βοηθά στη διεκπεραίωση των εργασιών του Ταμείου και μπορεί να παρίσταται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. χωρίς δικαίωμα ψήφου.
            Τα μέλη του Δ.Σ. είναι υπεύθυνα απέναντι στο σωματείο για κάθε ζημία από παραλείψεις ή λάθη  και είναι δυνατό να ανακληθούν με απόφαση της Γ. Σ. , η οποία απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Το Δ.Σ. υποχρεούται να υποβάλλει στην εποπτεύουσα Αρχή τον ισολογισμό και απολογισμό κάθε έτους καθώς και όσα στοιχεία ορίζει ο Νόμος, μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Επίσης οφείλει να ενημερώνει τις εποπτεύουσες Αρχές για κάθε παρουσιαζόμενη ανωμαλία.

ΑΡΘΡΟ  11
            Έργο του Δ.Σ. είναι η διοίκηση του    Τ.Α.Ε.Δ.Ε.Κ., η ανάπτυξη των πόρων και των εργασιών του και η διαχείριση της περιουσίας του σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις της Γ. Σ.
            Συγκεκριμένα:
·         Συγκαλεί τη Γ. Σ. και καταρτίζει τα θέματα εργασίας.
·         Καταρτίζει προϋπολογισμό και απολογισμό.
·         Αποφασίζει για την παροχή βοηθημάτων σε αναξιοπαθούντα μέλη του σωματείου και τη χορήγηση δανείων σύμφωνα  με το καταστατικό και τις αποφάσεις των Γ. Σ..
·         Εκτελεί  έργα και δραστηριότητες  που ωφελούν οικονομικά τα μέλη του σωματείου.
·         Διορίζει τον βοηθό Ταμία και αναθέτει έργο σε όποια άλλα πρόσωπα κριθούν αναγκαία για τη λειτουργία του Ταμείου.
·         Διαγράφει μέλη σύμφωνα με το καταστατικό.
·         Εκτελεί εισπράξεις και πληρωμές.
·         Καταρτίζει κανονισμό εσωτερικής  υπηρεσίας του Ταμείου και τον υποβάλλει προς έγκριση στη Γ. Σ.

ΑΡΘΡΟ 12
·         Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εκπροσωπεί το σωματείο. Καταρτίζει μαζί με τον Γ. Γ. την ημερήσια διάταξη, συγκαλεί και διευθύνει τις συνεδριάσεις του  Δ. Σ. και της Γ. Σ.  (πλην της εκλογοαπολογιστικής),  λαμβάνει όλα τα αναγκαία  μέτρα για την τήρηση της διαδικασίας, θέτει προτάσεις σε ψηφοφορία και εποπτεύει την εκτέλεση των αποφάσεων της Γ. Σ. και του Δ. Σ., συντάσσει και  υπογράφει με το Γ. Γραμματέα  όλα τα έγγραφα, τα εντάλματα και τα πρακτικά του Δ. Σ. και της Γ. Σ.
·         Τον Πρόεδρο αναπληρώνει σε περίπτωση απουσίας ή άλλου κωλύματος  ο Αντιπρόεδρος.
·         Ο Γραμματέας  έχει την ευθύνη της φύλαξης των αρχείων, της τήρησης των λογιστικών βιβλίων και του μητρώου των μελών. Συντάσσει και υπογράφει με τον Πρόεδρο όλα τα έγγραφα, εντάλματα και πρακτικά και καταρτίζει μαζί με τον Πρόεδρο την ημερήσια διάταξη των Δ.Σ. και των Γ. Σ. Ελέγχει την παρακράτηση των τακτικών εισφορών και την απόδοση των δόσεων χορηγηθέντων δανείων.
Τον Γ. Γ. βοηθά σε όλες τις  εργασίες που προαναφέρθηκαν, ο Ειδικός Γραμματέας, ο οποίος μπορεί να είναι έμμισθος υπάλληλος, με αμοιβή οριζόμενη από το Δ. Σ. και εγκρινόμενη από την Γ. Σ.  Ο Ε.Γ. τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Προέδρου και του Γ. Γ. και διεκπεραιώνει όλες τις γραφικές εργασίες του σωματείου.
·         Ο Ταμίας είναι υπόλογος για το ταμείο, ελέγχει τα έσοδα και τα εντάλματα πληρωμής τηρεί το βιβλίο ταμείου και φροντίζει για τη φύλαξη των δικαιολογητικών πληρωμής. Έχει αστική και ποινική ευθύνη για κάθε απώλεια χρημάτων ή πληρωμή χωρίς έγκριση από το Δ.Σ. και υπογραφή από τον Πρόεδρο και τον Γ. Γ. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα (οριζόμενα από το Δ.Σ.)  υποβάλλει συνοπτική κατάσταση εσόδων και εξόδων και στο τέλος του χρόνου συντάσσει και υποβάλλει στο Δ.Σ. απολογισμό της διαχείρισης και της περιουσίας του Ταμείου για το τρέχον οικονομικό έτος (από 1/1 μέχρι 31/12), βοηθούμενος από τον Ε.Γ.
·         Το Μέλος του Δ.Σ. μπορεί να βοηθήσει στη διεκπεραίωση οποιασδήποτε από τις προαναφερόμενες  εργασίας  με σχετική εξουσιοδότηση του Δ.Σ.
ΑΡΘΡΟ  13
            Το Δ.Σ. μπορεί να συντάξει λεπτομερέστερο κανονισμό με τον οποίο οργανώνεται ο τρόπος παρακράτησης εισφορών και δόσεων (ΑΡΘΡΟ 7Β, Γ, Δ) και η διαδικασία τήρησης αρχείων. Ωστόσο είναι απαραίτητο να τηρούνται τα παρακάτω βιβλία.
1.      Βιβλίο πρακτικών και  αποφάσεων Γ.Σ.
2.      Βιβλίο παραλαβής και παράδοσης του Τ.Α.Ε.Δ.Ε.Κ.
3.      Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων του Δ.Σ.
4.      Βιβλίο Μητρώου μελών.
5.      Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων.
6.      Βιβλίο πρωτοκόλλου αλληλογραφίας.
7.      Βιβλίο προϋπολογισμών και απολογισμών.

ΑΡΘΡΟ  14
            Οι  τακτικές Γ. Σ. πραγματοποιούνται το Φεβρουάριο κάθε έτους σε ημερομηνία, ώρα, τόπο και με ημερήσια διάταξη που ορίζονται  σε ανακοίνωση η οποία  υπογράφεται από τον  Πρόεδρο και τον Γ. Γραμματέα του Δ.Σ. και γνωστοποιείται στα μέλη, ταχυδρομικώς ή με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο 5 ημέρες πριν. Σε αυτές λογοδοτεί το Δ.Σ. για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς, διαβάζεται ο απολογισμός, ο ισολογισμός και η έκθεση της Ε.Ε. Η  Γ. Σ.  αποφαίνεται για την έγκριση ή μη της διαχείρισης. Επίσης εγκρίνεται και ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς. Το Δ.Σ., αν το κρίνει απαραίτητο, μπορεί με την ίδια διαδικασία να συγκαλέσει και έκτακτη Γ. Σ.  Έκτακτη Γ. Σ. μπορεί να ζητηθεί ενυπόγραφα από το1/20 των ταμειακώς εντάξει  μελών. Σε αυτήν την περίπτωση ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει  Γ. Σ. εντός 8 ημερών από την ημέρα που θα τεθεί υπόψη του το σχετικό αίτημα.
            Για να είναι έγκυρη η συνέλευση απαιτείται η παρουσία του 1/3 των ταμιακώς εντάξει μελών. Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση  επαναλαμβάνεται 3 – 5 ημέρες μετά και τότε η απαιτούμενη απαρτία είναι το 1/5 των ταμιακώς εντάξει μελών. Οι αποφάσεις των Γ. Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.
            Για τη λήψη αποφάσεων που τροποποιούν το καταστατικό, χρειάζεται απαρτία του 1/2 των ταμιακώς εντάξει μελών και πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων.

ΑΡΘΡΟ 15
            Ό  τι  δεν προβλέπεται από το παρόν καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό που θα συνταχθεί, ρυθμίζεται από τη σχετική νομοθεσία.





            

Δεν υπάρχουν σχόλια: