Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΑΔΕΙΑ

Βοηθός Ηλεκτροτεχνίτη Δ’ Ειδικότητας Η αίτηση μπορεί να γίνει μέσω των ΚΕΠ.

Αρμόδιος φορέας: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Κωδικός υπηρεσίας: 3604
Κόστος: 1. Κινητό Παράβολο Χαρτοσήμου αξίας 15 € (διατίθεται από τα Δημόσια Ταμεία) 2. Αποδείξεις Κατάθεσης Τράπεζας των 23,50 € & 23,50 € ( για το δικαίωμα στις εξετάσεις – έσοδα Νομαρχίας και αμοιβή εξεταστικής επιτροπής): Τα ποσά αυτά κατατίθενται στην Τράπεζα επιλογής της Οικείας Νομαρχίας σε αντιστοίχους αριθμούς λογαριασμών ή λογαριασμό όπως έχει οριστεί από την Οικονομική της Υπηρεσία της Ν.Α.
Νομικό πλαίσιο: ΒΔ 25 Μαίου/14 Ιουν. 1938 (A' 224): Περί χορηγήσεως αδειών εκτελέσεως και πτυχίων επιβλέψεως (συντηρήσεως) και υπηρεσίας ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων Δ` ειδικότητος, ηλεκτρομηχανολογικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ανελκυστήρων και ηλεκτροκινήτων μηχανημάτων ανυψώσεως και μεταφοράς. Β.Δ. 407/1966 (Α'105):Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των Β.Διαταγμάτων από 13.2.1936 … 19.3.1938 … ΣΤ' Ειδικότητας … 21.4.65, … 25.5.58,... ΒΔ 349/1960 (Α'76): Περί καταργήσεως και αντικαταστάσεως του από 11.11.58 ΒΔ "περί τροποποιήσεως του άρθρου 10 του από 25.5.38 ΒΔ "Περί χορηγήσεως αδειών και πτυχίων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων Δ` ειδικότητος"" Π.Δ. 205/1977 (Α' 70): Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως Β.Δ των εκδοθέντων εις εκτέλεση του Νόμου 6422/1934…. ΒΔ 328/1965 (ΦΕΚ Α` 81): Περί διατάξεών τινων αφορωσών εις την άσκησιν επαγγέλματος υπό των πτυχιούχων Μέσων Τεχνικών Σχολών Εργοδηγών ειδικότητος Ηλεκτρολόγου. ΠΔ 41/1988 (Α' 16): Επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων, Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών Ν. 1566/85 και των ισότιμων πτυχίων ειδικότητας α) μηχανολόγου και β) ηλεκτρολόγου

Περιγραφή

Οι κάτοχοι αδείας Βοηθού Ηλεκτροτεχνίτη Δ’ Ειδικότητας επιτρέπεται να εργάζονται στην εκτέλεση ή/και συντήρηση εγκαταστάσεων* ηλεκτροκινήτων ανελκυστήρων και μεταφοράς υπό την ευθύνη αδειούχου εγκαταστάτη ή συντηρητή. Δεν έχουν το δικαίωμα να αναλαμβάνωσιν οι ίδιοι την εκτέλεση των εγκαταστάσεων *Ως εγκατάστασις ανελκυστήρος νοείται παν μηχανολογικόν ή ηλεκτρολογικόν εξάρτημα ως και σιδηραί κατασκευαί υποστηρίξεως αποτελούντα μέρη του συνόλου της ηλεκτρομηχανολογικής εγκαταστάσεως.

Γενικά Δικαιολογητικά

  • Αίτηση
  • Βεβαίωση Ισοτιμίας & Αντιστοιχίας από Αρμόδια Αρχή (εφόσον απαιτούνται)
  • Πιστοποιητικά πρακτικής εξασκήσεως ή άλλα, κατά περίπτωση, αποδεικτικά στοιχεία προϋπηρεσίας ή/και ηλικίας εφόσον απαιτούνται
  • Πρόσφατη φωτογραφία
  • Την Άδεια την οποία ήδη κατέχουν (εφόσον απαιτείται)
  • Τίτλους σπουδών, στην περίπτωση που υπάρχουν (πτυχίο ή επικυρωμένο αντίγραφο αυτού)
  • Υπεύθυνη Δήλωση Μόνιμης Κατοικίας
    (Απαραίτητο έγγραφο)

Προϋποθέσεις

1η περίπτωση:
· Εις τους έχοντας πρακτικήν εξάσκησιν εις εγκαταστάσεις ανελκυστήρων 2 τουλάχιστον ετών και
· ηλικίαν 18 ετών συνεπληρωμένην και
· κατόπιν Εξετάσεων
2η περίπτωση:
· Εις τους αδειούχους ηλεκτροτεχνίτας Α` ή Γ` ειδικοτήτων εφ` όσον
· έχουν πρακτική επί πλέον εξάσκηση εις εγκαταστάσεις ανελκυστήρων τουλάχιστον 6 μηνών και
· κατόπιν Εξετάσεων
3η περίπτωση:
· Εις τους αδειούχους βοηθούς ηλεκτροτεχνίτας Α` ή Γ` ειδικοτήτων εφ` όσον
· έχουν πρακτική επί πλέον εξάσκηση εις εγκαταστάσεις ανελκυστήρων τουλάχιστον 1 έτους και
· κατόπιν Εξετάσεων
4η περίπτωση (ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ)::
· Δίχως προϋπηρεσία,
· εις τους Πτυχιούχους ανεγνωρισμένων Κατωτέρων Σχολών ειδικότητος ηλεκτρολόγου, και
· ηλικίαν 16 ετών συνεπληρωμένην,
5η περίπτωση (ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ):
· άνευ προϋπηρεσίας
· εις τους πτυχιούχους Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων, Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών του ν. 1566/85 και των ισότιμων πτυχίων ειδικότητας ή κατεύθυνσης ηλεκτρολογικών επαγγελμάτων
6η περίπτωση (ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ):
Α.1) Είτε Πτυχίο Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (ΤΕΛ) του ν. 1566/1985 τομέα ηλεκτρολογικού ή ισότιμο τίτλο
Α.2) Είτε Πτυχίο Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) Β’ Κύκλου του ν .2640/1998 τομέα ηλεκτρολογικού ή ισότιμο τίτλο
Α.3) Είτε Πτυχίο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) του ν .3475/2006 Τομέα Ηλεκτρολογίας ή ισότιμο τίτλο
Α.2) Είτε Πτυχίο Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής (ΤΕΣ) του ν.1566/85 τομέα ηλεκτρολογικού ή ισότιμο τίτλο
Α.3) Είτε Πτυχίο Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) Α’ Κύκλου του ν .2640/1998 του Ηλεκτρολογικού Τομέα ή ισότιμο τίτλο
Σημ1: Ειδικότητες περίπτωσης 5 και 6
Δεν υπάγονται οι πτυχιούχοι ειδικότητος ή κατεύθυνσης αυτοκινήτων".
Σημ2: Σχετικά με εξετάσεις
Διενεργούνται από την τριμελή εξεταστική Επιτροπή Άσκησης του Επαγγέλματος, που λειτουργεί στις Δ/νσεις Βιομηχανίας – Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Οι υποψήφιοι ών τα τυπικά προσόντα επί τη βάσει των προσαχθέντων εγγράφων στοιχείων ήθελον ευρεθή επαρκή, υποβάλλονται εις εξετάσεις επί των διατάξεων των εν ισχύϊ Κανονισμών, των γνώσεων της ηλεκτροτεχνίας και της τεχνολογίας των ηλεκτρικών υλικών, συσκευών και μηχανημάτων, της κατασκευής και του προϋπολογισμού των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των αντιστοίχων προς την κατηγορίαν αδείας, δι` ήν εξετάζεται ο υποψήφιος.
Δια αποφάσεως του Υπουργού Βιομηχανίας, δύνανται να καθορισθούν τα θέματα εξετάσεως δι` εκάστην κατηγορίαν αδείας.
Οι υποψήφιοι που απορρίπτονται κατά την εξέταση για την απόκτηση επαγγελματικής άδειας μπορούν να επανέλθουν για νέα εξέταση μετά από τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία απόρριψής τους και καταβάλλουν το μισό των εξετάστρων.
Ο κατά τας δευτέρας ταύτας εξετάσεις απορριπτόμενος δεν δύναται να υποβληθή εις νέα εξέτασιν ειμη μετά παρέλευσιν εξαμήνου, καταβάλλων εξ ολοκλήρου νέα εξέταστρα.
Μετά την τρίτη εξέτασιν ο υποψήφιος δύναται να προσέλθη εις νέαν εξέτασιν μετά παρέλευσιν τουλάχιστον ενός έτους, εν συνεχεία δε εις οιονδήποτε αριθμόν εξετάσεων, αλλά μετά παρέλευσιν τουλάχιστον τριετίας μεθ` εκάστην εξέτασιν, καταβάλλων εξ ολοκλήρου νέα εξέταστρα.

Διαδικασία

Βήμα 1: Ο Πολίτης προσέρχεται στη Δ/νση Ανάπτυξης – Βιομηχανίας της Ν.Α. του τόπου μόνιμης κατοικίας του ή στο ΚΕΠ της επιλογής του, για να αιτηθεί τη χορήγηση επαγγελματικής άδειας, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Βήμα 2α: Μέσω ΚΕΠ: Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει και ελέγχει τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο πολίτης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως απουσιάζει ή είναι ελλιπές κάποιο δικαιολογητικό, ο υπάλληλος ΚΕΠ ενημερώνει τον πολίτη και δεν προβαίνει στην υποβολή της αίτησης.
Βήμα 2β: Μέσω ΚΕΠ: Ο υπάλληλος ΚΕΠ συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση και δημιουργεί νέο φάκελο στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠ. Αν ο πολίτης επιθυμεί, έχει την δυνατότητα, δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, να ενημερωθεί με SMS όταν γίνει η παραλαβή του εγγράφου. Τέλος, ο υπάλληλος ΚΕΠ παραδίδει στον πολίτη την βεβαίωση υποβολής αιτήματος στην οποία αναγράφεται ο αριθμός φακέλου του αιτήματος.
Βήμα 2γ: Μέσω ΚΕΠ: Ο υπάλληλος ΚΕΠ αποστέλλει στη Δ/νση Ανάπτυξης – Βιομηχανίας της Ν.Α. του τόπου μόνιμης κατοικίας του αιτούντα τον φάκελο της υπόθεσης (ο οποίος περιέχει την αίτηση και τα δικαιολογητικά) με έναν από τους αποδεκτούς τρόπους (fax, courier, ταχυδρομείο).
Βήμα 2δ: Μέσω Δ/νσης Ανάπτυξης – Βιομηχανίας της Ν.Α.: Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται κατάλληλα, εφόσον το επιθυμεί, για δικαιολογητικά και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας από την αρμόδια υπηρεσία της Ν.Α. Ο πολίτης συμπληρώνει σχετική αίτηση και την υποβάλλει στο πρωτόκολλο της αρμόδιας υπηρεσίας μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Βήμα 3: Η αρμόδια υπηρεσία της Δ/νσης της Ν.Α. προβαίνει σε εξέταση των δικαιολογητικών και καθορίζει τον χρόνο, τόπο και τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, ενημερώνοντας αρμοδίως τους υποψηφίους.
Βήμα 4: 4.1.Διενεργούνται οι εξετάσεις (εφόσον απαιτούνται) με ευθύνη της αρμόδιας Υπηρεσίας της Δ/νσης Ν.Α. και ανακοινώνονται τα Αποτελέσματα. 4.2.1 Σε περίπτωση επιτυχίας εκδίδεται η σχετική άδεια. Ο υποψήφιος ενημερώνεται αρμοδίως. 4.2.2 Σε περίπτωση αποτυχίας ενημερώνεται ο υποψήφιος
Βήµα 5α: Μέσω ΚΕΠ: Η αρμόδια υπηρεσία Ν.Α. αποστέλλει το τελικό έγγραφο (επαγγελματική άδεια) στο ΚΕΠ αρχικής αίτησης. Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει το τελικό έγγραφο από τον αρμόδιο Φορέα και ειδοποιεί τον πολίτη (μέσω sms ή τηλεφώνου) να προσέλθει για να το παραλάβει. Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ και παραλαμβάνει την σχετική επαγγελματική άδεια.
Βήµα 5β: Μέσω Δ/νσης Ανάπτυξης – Βιομηχανίας της Ν.Α. Ο πολίτης προσέρχεται στην αρμόδια υπηρεσία της Ν.Α. για την παραλαβή της σχετικής επαγγελματικής άδειας.

Σημειώσεις και επεξηγήσεις

Επαγγελματικά Σωματεία, Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Εγκ/των Συντηρητών Ανελκυστήρων,
Η Άδεια δεν υπόκειται εις θεώρηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: