Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Καλαμάτα: Έκθεση Σοκ από μαθήτρια, "Το μόνο που θέλω είναι ψωμί να φάμε"

Σοκ προκαλεί η κραυγή απόγνωσης μαθήτριας από την Καλαμάτα, η οποία σε έκθεση που έγραψε στο σχολείο αναφέρει ότι το μόνο που θέλει είναι «μια δουλειά για τη μανούλα μου, για να έχουμε ψωμί να φάμε και παπούτσια να φορέσουμε!»
Τουλάχιστον 100 μαθητές δημοτικών σχολείων της Καλαμάτας, πηγαίνουν στο σχολείο νηστικοί καθώς οι γονείς τους δεν έχουν χρήματα ούτε για ψωμί, αυτό αναφέρουν στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων στην Καλαμάτα.
Η έκθεση αυτή που προκαλεί ρίγη συγκίνησης, καταδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία ζουν δεκάδες οικογένειες της μεσσηνιακής πόλης, οι οποίες αδυνατούν να προσφέρουν ακόμα και τα βασικά στα παιδιά τους, όπως είναι το κολατσιό για το σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται καθημερινά απέναντι σε καταστάσεις που κάθε άλλο, παρά την Ελλάδα του 2013 θυμίζουν και κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν τους μικρούς μαθητές, προσφέροντας ένα κουλούρι ή δίνοντας ένα ποσό στο κυλικείο για να αγοράσουν τροφή.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Καλαμάτας Βαγγέλης Σιδερέας, είπε σε ομιλία του στην Espresso: «Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε στα σχολεία του δήμου μας, 101 παιδιά που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία μας δεν έχουν κολατσιό να φάνε. Απευθυνθήκαμε στην αντιδήμαρχο Κοινωνικού Φορέα του δήμου Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου αλλά και στον πρόεδρο του Επιμελητήριου της πόλης Δημήτρη Μανιάτη και τον πρόεδρο ΕΤΑΠ Γιώργο Γκούμα, και συμφωνήσαμε να ενεργοποιηθούν οι φορείς και οι επαγγελματίες, για να εξασφαλίσουμε το δεκατιανό των παιδιών. Όλοι έδειξαν να ανταποκρίνονται και θέλησαν να βοηθήσουν. Αυτή την εβδομάδα θα δούμε αναλυτικά πώς θα γίνει. Ήδη ορισμένοι επαγγελματίες στην Καλαμάτα δίνουν ότι μπορούν για να συνεισφέρουν, ενώ ορισμένοι γονείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα, διαθέτουν ένα ποσό για να αγοράζουν οι μικροί μαθητές τροφή κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών. Φυσικά και οι διευθυντές με τους δασκάλους βάζουν ρεφενέ στο κυλικείο, για να τρώνε τα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιδερέας, μιλώντας για μεγάλη αλληλεγγύη των Καλαματιανών στις δύσκολες ώρες που περνούν οι συμπολίτες τους.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος, όπου όπως αναφέρει το espressonews.gr, σε ποσοστό περισσότερο από 50% οι μαθητές δεν έχουν ούτε κολατσιό ούτε μεσημεριανό, ενώ από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από την ασιτία, πέντε μαθητές. Προβλήματα σε μικρότερο ποσοστό παρατηρούνται και σε σχολεία του κέντρου, όπως στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, όπου 8% έως 10% των παιδιών δεν έχει να φάει δεκατιανό, ενώ η δουλειά στο κυλικείο έχει μειωθεί κατά 70%.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι εξασφαλίστηκαν από κοινοτικούς πόρους 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στα σχολεία. Από το τέλος Φεβρουαρίου θα διατίθεται καθημερινά σε 250.000 μαθητές δημοτικών σχολείων σε ολόκληρη την επικράτεια, μικρό γεύμα ενός φρούτου, ενός γάλακτος και ενός τοστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: