Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Διάκριση σε βάρος των μαθητών των ΕΠΑΛ

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338
www.olme.gr
e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 4/5/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με το πρόγραμμα εξετάσεων

Με την ευκαιρία της έναρξης των εξετάσεων ευχόμαστε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας κάθε επιτυχία.
Παράλληλα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η ανακοίνωση του προγράμματος των φετινών εξετάσεων έρχεται να τονίσει με δραματικό τρόπο τις στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος εξαιτίας των εκπαιδευτικών πολιτικών που ασκούνται.
Η εξετασιοκεντρική λογική που επιβλήθηκε στο Λύκειο, οι συνεχείς αλλαγές που υποβάθμισαν την ΤΕΕ, η θυσία, εντέλει, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο σύνολό της στο εξεταστικό σύστημα για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οδήγησαν ουσιαστικά στην υπονόμευση της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο σχολείο.
Ειδικά εφέτος, η σχεδόν δίμηνης διάρκειας διαδικασία των εξετάσεων πρόσβασης σε ΑΕΙ – ΑΤΕΙ θυσιάζει όλη την εκπαιδευτική διαδικασία του γενικού λυκείου, των ΕΠΑΛ, ακόμη και των γυμνασίων, μετά το Πάσχα, στο βωμό των εξετάσεων, μειώνει δραματικά το διδακτικό έτος και τελικά υποβαθμίζει το ίδιο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που παρέχεται από το σχολείο.

Οφείλουμε να σημειώσουμε, επίσης, πως ακόμα και σε αυτό το ζήτημα αναδεικνύεται μια ακόμη διάκριση σε βάρος των μαθητών των ΕΠΑΛ, οι οποίοι όχι μόνο θα δώσουν δύο φορές τα ίδια μαθήματα (και ενδοσχολικά και στις πανελλήνιες), αλλά θα αναγκαστούν επιπλέον να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις σε άλλα σχολεία από αυτά στα οποία φοιτούν.

Καταγγέλλουμε αυτή την εκπαιδευτική πολιτική, που απαξιώνει περαιτέρω το εκπαιδευτικό μας σύστημα, δημιουργεί πρόσθετο άγχος και ανταγωνισμό στους μαθητές και υποβαθμίζει το έργο του εκπαιδευτικού.
Οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο και δημιουργικότερο σχολείο που θα χωρά όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: