Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Δημήτρη Στεργιούλη Επίτιμου Διευθυντή 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου «ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ»


«Διδασκαλικός λόγος οικονομικά εκφερόμενος»

του Δημήτρη Στεργιούλη
Επίτιμου Διευθυντή 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
«ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ»

Οι εφημερίδες της 10/12/2011, κάθε πολιτικής απόχρωσης, αναγράφουν ότι από 1-1-2012 θα γίνουν νέες περικοπές στις αποδοχές των μισθωτών και των συνταξιούχων, ο δε αριθμός των ανέργων επίσημα μεν εγγγίζει το ένα εκατομμύριο, ανεπίσημα δε το 1,2 εκατομμύρια.
Χωρίς να είμαι οικονομολόγος συλλογίζομαι.
Είναι ποτέ δυνατόν το....
σύνολο των μισθωτών και των συνταξιούχων των 500 έως και 1200 ΕΥΡΩ μηνιαίως να σηκώσει στις πλάτες του το φορτίο της οικονομικής ανόρθωσης της χρεοκοπημένης πατρίδας μας , πού Κύριος οίδε πόσα και σε ποιους χρωστάει;
Σίγουρα δεν υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που να πιστεύει κάτι παρόμοιο.
Άμ το άλλο, το αδιανόητο; Βρήκε λέει η Κυβέρνηση έλλειμμα από την προηγούμενη 36 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ. Ως καλόπιστος άνθρωπος το αποδέχομαι , αλλά πρέπει κάποιος να μου εξηγήσει : πώς είναι δυνατόν για να ξεχρεώσουμε 36 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ δανειστήκαμε μέχρι στιγμής κοντά στα 80 δισεκατομμύρια, αναμένουμε το Φεβρουάριο του 2012 , καλώς εχόντων των πραγμάτων, δάνειο άλλων 180 δισεκατομμυρίων και θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εικοσαετία σκληρής λιτότητας για να ορθοποδήσουμε κάπως. Δηλαδή χρέος 36 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ το εξισώσαμε με δάνειο 260 εκατομμυρίων, που με τους τόκους και τις προσαυξήσεις θα φτάσει σε ύψος δυσθεώρητο.
Άλλοι , πάλι , αισιοδοξότεροι των προηγουμένων, διατείνονται ότι το 2021 η οικονομική κατάσταση της χώρας μας θα είναι περίπου εκείνη του 2009.. Αυτό σε απλή γλώσσα σημαίνει ότι θα χρειασθεί μια δωδεκαετία για να φτάσει η οικονομική κατάσταση της Πατρίδας μας εκεί που την παρέλαβε η Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου.
Και κάθομαι και συλλογίζομαι ότι από το 1985 και εντεύθεν σ’ αυτόν τον τόπο εισέρρευσαν δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ. Απαριθμώ τις εισρροές .Πρώτο πακέτο Ντελόρ, δεύτερο πακέτο Ντελόρ, τρίτο πακέτο Ντελόρ. Και έπονται Μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα. Και ακολουθούν : πρώτο πακέτο Πρόντι , δεύτερο πακέτο Πρόντι. Ίσως να υπάρχει και τρίτο πακέτο Πρόντι.
Και διερωτώμαι. Πού πήγε αυτός ο πακτωλός των χρημάτων; Αν αξιοποιούνταν σωστά αυτά τα χρήματα, και δεν διασκορπίζονταν κατά το δη κοινώς λεγόμενο «πάρτε διαβόλοι βάγια», θα ήταν ποτέ δυνατόν η Ελλάδα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της πτώχευσης; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Πάντως όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου μας και τη μοίρα του λαού μας από το 1980 ίσαμε σήμερα είναι υπόλογοι απέναντι του Ελληνικού Λαού.
Δεν είναι δυνατόν οι εκάστοτε κυβερνώντες να θεωρούν την Ελλάδα τιμάριό τους και να επιδίδονται σε λαφυραγωγίες του δημοσίου χρήματος και των αποθεματικών των ταμείων μισθωτών και εργαζομένων.
Ανάγλυφο προβάλλει , τώρα, το ερώτημα.:
Πώς δικαιολογείται το γεγονός οι προμήθειες των οπλικών συστημάτων, αλλά και οι λοιπές προμήθειες του ελληνικού κράτους να στοιχίζουν πέντε , ίσως και περισσότερες φορές, κατά τιμή μονάδος, σε σύγκριση με παρόμοιες προμήθειες άλλων κρατών και μάλιστα από τους ίδιους προμηθευτές;
Ο κ. Βενιζέλος, αντιπρόεδρος κυβερνήσεως και υπουργός οικονομικών, στεντορεία τη φωνή διακηρύσσει, ότι πρέπει να σωθεί η χώρα. Δεν μας εξηγεί όμως όταν λέει χώρα τι ακριβώς εννοεί; Από την έννοια χώρα εξαιρεί το λαό; Πάντως σήμερα ο λαός , όχι απλώς γονάτισε , αλλά πορεύεται γονατιστός και ασθμαίνοντας, όχι πλάθοντας χρυσόνειρα για τα παιδιά του , αλλά του κάκου αναζητώντας τρόπους και μέσα επιβίωσης. Η δε νεολαία μας πελαγοδρομεί στο τέναγος της ανεργίας, της σχόλης και της απελπισίας.
Θα πρέπει επίσης ο κ. Βενιζέλος και γενικά η Κυβέρνησή μας να αντιληφθεί πολύ καλά ότι κανένας ανθρώπινος νόμος δεν μπορεί να κατισχύσει βιολογικών νόμων. Αυτό , δάσκαλος γαρ, οφείλω να το τονίσω και μάλιστα εμφατικά . Επαναλαμβάνω λοιπόν. Η πείνα είναι αδερφή του χάρου. Είναι κακός σύμβουλος.
Αν δεν το αντιλαμβάνεται αυτό ο κ. Βενιζέλος και οι λοιποί κυβερνώντες , τότε βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου.
Και τι να πρωτοεπισημάνει κανείς! Εν καιρώ εσχάτης ένδειας του Ελληνικού Λαού υπουργοί να αναδιαρθρώνουν και να αλλάζουν επίπλωση κα δάπεδα υπουργικών γραφείων, να προσλαμβάνουν ακριβοπληρωμένους συμβούλους επί συμβούλων, να είναι κύριο μέλημά τους «η εν τω πρυτανείω σίστιση στενών συγγενών και φίλων τους»;
Δε φαντάζει παράταιρο το καλαντάρι να δείχνει παραμονές των Χριστουγέννων και σε πολλά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης να μην έχουν φτάσει ακόμη α βιβλία;
Είναι πρωτάκουστο και πρωτόφαντο το γεγονός ότι Σχολεία λειτουργούν χωρίς θέρμανση. Επειδή στερούνται χρημάτων για την προμήθειά του.
Ποιοι ήταν εκείνοι οι φωστήρες που κατήργησαν τις Σχολικές Εφορείες που ιδρύθηκαν το 1932 και πάνω από μισό αιώνα προσέφεραν αξιόλογο και αξιοζήλευτο έργο. και στη θέση τους δημιούργησαν τις δυσκίνητες σχολικές επιτροπές, οι όποιες ανασυγκροτήθηκαν λίαν προσφάτως με τη σύμπηξη των καλλικρατικών δήμων και ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε πραγματικά εξαμβλώματα, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους; Αυτά συμβαίνουν , γιατί όποιος δεν υπηρετεί το αυτονόητο εκ των πραγμάτων καλείται να εργασθεί για το αδιανόητο
.Είναι ή δεν είναι εξωφρενικό να σκέφτονται , καθώς γράφτηκε, να θέσουν σε καθεστώς εφεδρείας και τους ιερείς; Γνωρίζουν άραγε ότι στην ελληνική ύπαιθρο ένας γέροντας παπάς εξυπηρετεί πάνω από δέκα ενορίες ; Ή μήπως βάλθηκαν , όσα γεροντάκια απέμειναν ακόμα στη δόλια ελληνική ύπαιθρο, να τα θάψουν αδιάβαστα;
Δεν έχουν αντιληφθεί ότι στα ήθη και έθιμά μας, στα ιερά και όσια της φυλής μας , στα ιστορικά μας παραδομένα και στην πίστη μας δεν επιτρέπονται εκπτώσεις;
Σκέφτηκε ποτέ κανείς , από τους Κυβερνώντες , ότι 6/χρονα παιδάκια αναγκάζονται να ξυπνούν μαύρα μεσάνυχτα για να πάρουν το λεωφορείο για να τα μεταφέρει στο Σχολείο τους, μακριά από τα σπίτια τους, αφού προηγούμενα το λεωφορείο κάνει περιοδεία από διάφορα χωριά μαζεύοντας σχολιαρούδια;
Σκέφτηκε κανείς , λόγου χάρη, τα παιδάκια από το Ψάρι Κορινθίας , εν μέσω χειμώνος , με κλειστά ακόμα τα ματάκια τους να ξεκινούνε για το Σχολείο; Και στα σημεία που ο δρόμος είναι κακοτράχαλος, αν, ο μη γένοιτο, επισυμβεί δυσάρεστο ενδεχόμενο, οι φωστήρες των εισηγήσεων για τις συνενώσεις , που θα πάνε τότε να κρυφτούνε; (αναφέρομαι σε κορινθιακό επίπεδο εν προκειμένω)
Σημείο κι αυτό των καιρών. Πραγματικό κατάντημα.
Και να ήταν μονάχα αυτό; Πού ξανακούστηκε ο δάσκαλος να υποβάλλει τα δικαιολογητικά για συνταξιοδότησή του και να περιμένει ένα και πλέον χρόνο για να του χορηγηθεί η σύνταξη; Πώς θα επιβιώσει το αναλογίστηκε κανείς; Μήπως θα πρέπει να πάρει το δρόμο της διακονιάς; Είναι , βέβαια, κι αυτό μια λύση.
Αλήθεια υπάρχει κανείς απ ’όσους μας κυβερνούν , που σαν ξάπλωσε στο κρεβάτι του να συλλογίστηκε τη νύχτα: άραγε πόσα νοικοκυριά συμπατριωτών μου σήμερα δεν έβαλαν κατσαρόλα στη φωτιά; Και αν όντως συλλογίστηκε και κατέληξε στο όποιο συμπέρασμά του, ήθελα να ξέρω αν μπόρεσε να κλείσει μάτι.
Ίσωςε αντείπει κανείς ότι αιθεροβατώ. Μπορεί να συμβαίνει κι αυτό. Δυστυχώς παρήλθαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που γέννησαν έναν Γκάντι .
Και γιατί να αναζητώ πολιτικές μορφές-σύμβολα στο εξωελλαδικό χώρο. Και η δική μας η Πατρίδα γέννησε ένα Πλαστήρα, που όλη του η περιουσία ήταν ένα κρεβάτι εκστρατείας και όταν πέθανε του βρήκαν στο σακάκι του 216 δραχμές και πέντε δολάρια, έμβασμα συμπολεμιστών του στο Μικρασιατικό Μέτωπο , που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική.
Αλλά και ο άλλος ενάρετος πολιτικός , ο εξ Ευρυτανίας έλκων την καταγωγή Πρωθυπουργός της Ελλάδας Καφαντάρης, που , πρωθυπουργός ων, κυκλοφορούσε με σολιασμένα παπούτσια. Να αποτολμήσει να συγκρίνει κανείς αυτούς τους άγιους της πολιτικής με τα σημερινά πολιτικά αναστήματα δεν νομίζω ότι χρειάζεται . Άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι. Αρκούμεθα λοιπόν στην αναφώνηση ;
Ω καιροί, ω ήθη.
Πάντως στους χαλεπούς και πονηρούς καιρούς που ζούμε είναι παρήγορο ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που τιμούν την ετυμηγορία του λαού μας και αφουγκράζονται τον πόνο του , πρόσωπα που δοκιμάστηκαν στο καμίνι της αυτοδιοικητικής και κεντρικής πολιτικής κονίστρας και διαπιστώθηκε το υψηλής πιστότητας μέταλλο του χαρακτήρα τους και «το χρηστώς πολιτεύεσθαι».-

Δεν υπάρχουν σχόλια: