Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Δεν υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση



Δεν υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση
«Αν δεν αλλάξουμε την Παιδεία και ιδιαίτερα την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, δεν θα υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη για τη χώρα» είπε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου στην ημερίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. με θέμα «Η Εθνική πολιτική για την Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και το Europass: εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προκλήσεις».
Κατά την ομιλία της ηυφυπουργός τόνισε τη σημασία στήριξης των νέων ανθρώπων, ειδικά μέσα στην κρίση και ότι εργαλεία όπως το ευρωπαϊκό διαβατήριο (Europass) είναι πολύ σημαντικά και ενισχύουν το στόχο αυτό. Μέσω του ευρωπαϊκού διαβατηρίου αυξάνονται οι δυνατότητες κινητικότητας εντός Ευρώπης. Καίριας σημασίας είναι και η σύνδεση της κινητικότητας μέσω του ευρωπαϊκού διαβατηρίου με την εκπαιδευτική και κατά συνέπεια αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.
Επιπλέον, η υφυπουργός τόνισε τη σημασία διασύνδεσης της Τεχνική Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με τις επαγγελματικές δραστηριότητες που υπάρχουν τώρα ή μπορούν να δημιουργηθούν στο μέλλον. Παράλληλα αναφέρθηκε στην κατάθεση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο.
Τέλος η υφυπουργός δήλωσε ότι η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι σημαντικό αναπτυξιακό «εργαλείο» του μέλλοντος. Η χώρα χρειάζεται εκτός από καλούς επιστήμονες, άριστα καταρτισμένους τεχνικούς επαγγελματίες με «ευρωπαϊκά» βιογραφικά. Τεχνικούς που θα συνδυάζουν την καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, τη γνώση μιας ξένης γλώσσας, τη μαθηματική σκέψη, δηλαδή τις λεγόμενες βασικές ικανότητες, με άριστη εξειδίκευση στον τομέα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: