Σάββατο 19 Μαΐου 2012

περιοδικό Εκπαίδευση & Επάγγελμα Γεώργιος Ι. Παρίκος

Προς τους Συναδέλφους Καθηγητές των ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ Ειδικοτήτων του Μηχανολογικού Κλάδου
 

Σχόλια για τον κλάδο της Μηχανολογίας

 
O κλάδος της Μηχανολογίας είναι πολύ μεγάλος. Έρευνες του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ τα προηγούμενα χρόνια έδειξαν πως στην αγορά εργασίας υπάρχουν απαιτήσεις μηχανολογικών ειδικοτήτων, που αναλογούν στο 40 έως 45% του συνόλου των αναγκών.
Ο επί χρόνια σχεδιασμός της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης αγνοώντας την πραγματικότητα συρίκνωσε τις προσφερόμενες θέσεις εκπαίδευσης στη 2μια Εκπαίδευση και είχε ως αποτέλεσμα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της βιομηχανίας και βιοτεχνίας από μετανάστες με τους Έλληνες νέους ανέργους διότι η κοντόφθαλμη πολιτική των αρμοδίων τους κατεύθυνε μέσω λανθασμένου προσανατολισμού σε ειδικότητες που τους κατέστησαν προκαταβολικά ανέργους ή τους προετοίμαζε κατά κύριο λόγο στο πώς θα πάνε στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Πριν δύο ημέρες, ο τέως Πρύτανης του Πολυτεχνείου κος Μουτζούρης, παραδέχτηκε πως οι πτυχιούχοι μηχανικοί των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι πολλαπλάσιοι από όσους μπορεί να απορροφήσει η χώρα.
Μέλημά μας είναι ο σωστός σχεδιασμός της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης· αυτό θα αποσυμφορήσει την ζήτηση προς ΤΕΙ και ΑΕΙ (υπάρχει ανακοίνωση από περυσινή σύνοδο των Πρυτάνεων).
Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος της Μηχανολογίας προτείνεται να χωριστεί σε 3 τομείς.
Στη Γ΄ τάξη στο κάθε τομέα προτείνονται 2 ειδικότητες.
Στο 4ο έτος τις ειδικεύσεις, των δύο πρώτων τομέων, που προτείνονται θα μπορούσαν να τις επιλέξουν οι απόφοιτοι και των δύο ειδικοτήτων της Γ’ τάξης.
Το τελικό σχέδιο θα οριστικοποιηθεί αμέσως μετά τις εκλογές σε νέα ημερομηνία που θα ορισθεί εγκαίρως.
Περιμένουμε τις απόψεις σας.
 
Για το περιοδικό Εκπαίδευση & Επάγγελμα
Γεώργιος Ι. Παρίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: