Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Μπορώ να είμαι και στην ΕΛΜΕ ?

Μπορώ να είμαι και στην ΕΛΜΕ ?

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ του νομικού συμβούλου της ομοσπονδιας της ΟΛΤΕΕ κ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ, ειναι:

<<.............Συνεπώς, λόγω της διαφοροποίησης αυτής, η ταυτόχρονη συμμετοχή εργαζομένων σε ΕΛΜΕ και ΕΛΤΕΕ δεν προσκρούει στον ως άνω περιορισμό, εφόσον δεν άγει σε κατακερματισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, δεδομένου ότι οι δύο αυτές συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν ταυτίζονται ως προς τους σκοπούς και ιδίως ως προς την κάλυψη κατά κλάδο των εκπαιδευτικών. Ο σκοπός του νόμου είναι να απαγορεύσει την παράλληλη συμμετοχή σε όμοιες κλαδικές οργανώσεις. Οι ΕΛΜΕ και ΕΛΤΕΕ όμως αποτελούν σαφώς διακριτά σωματεία. Και τούτο διότι τα ΤΕΕ αποτελούν διακριτή κατηγορία δημοσίων εκπαιδευτηρίων, υποκείμενη σε άλλο νομοθετικό πλαίσιο από τη γενική μέση εκπαίδευση, η ιδιαιτερότητα δε , τούτη προσδιορίζει και τα επαγγελματικά συμφέροντα των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε αυτή.

Πάντως, επειδή οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΕ, πέραν των ιδιαίτερων επαγγελματικών συμφερόντων τους, έχουν κοινότητα συμφερόντων με τους δημόσιους εκπαιδευτικούς της γενικής εκπαίδευσης, δεν κωλύονται να συμμετέχουν και στην οικεία ΕΛΜΕ, εφόσον το επιθυμούν, για να προωθήσουν, μέσω της εκεί συμμετοχής τους, γενικότερους σκοπούς της δημόσιας εκπαίδευσης. Η αντίθετη εκδοχή, η οποία θα απαγόρευε την παράλληλη συμμετοχή, προσκρούει, κατά τη γνώμη μου, στην συνδικαλιστική ελευθερία, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 23 παρ.1 του Συντάγματος, λόγω της διαφοροποίησης σκοπών και συμμετοχής ΕΛΤΕΕ και ΕΛΜΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω, κατά τη γνώμη μου, η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΕ-ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ μπορούν, αν το επιθυμούν, να είναι μέλη σε ΕΛΤΕΕ και συγχρόνως σε ΕΛΜΕ, εφόσον, βεβαίως, δεν το ) απαγορεύουν ρητά τα καταστατικά καθεμίας από αυτές. >>