Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Ρεπορτάζ:esos.gr
Εννέα οδηγίες πρόληψης για τη γρίπη απέστειλε σήμερα στα ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ η Νομαρχία Ηρακλείου , η οποία ταυτόχρονα καταγγέλει το υπουργείο Παιδείας ότι δεν έχει στείλει καμία ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσοει στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο κρούσμα σε σχολείο.

Οι οδηγίες της Νομαρχίας προς τα σχολεία έχει ως εξής
Τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια που η λειτουργία τους αρχίζει τις επόμενες ημέρες, ως χώροι συνάθροισης κοινού, ευνοούν την μετάδοση ιώσεων, ιδιαίτερα επειδή ο πληθυσμός τους δεν συμμορφώνεται εύκολα σε τρόπους πρόληψης και προφύλαξης. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητο να καταβληθεί προσπάθεια από τους δασκάλους και καθηγητές, αλλά και από τους γονείς προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η διασπορά του ιού της νέας γρίπης. Για τον λόγο αυτό:
1. Άμεσα, με την έναρξη της χρονιάς, ενημέρωση των μαθητών και των γονέων τους να μη έρχονται σε καμμιά περίπτωση στο σχολείο αν έχουν πυρετό η οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα και να εξετάζονται από γιατρό. Μαθητής που απουσίαζε για λόγους υγείας, να μην επανέρχεται αν δεν έχουν περάσει επτά (7) ημέρες η τουλάχιστον ένα 24ωρο χωρίς πυρετό.
2. Μαθητές που κατά την διάρκεια των μαθημάτων δεν αισθάνονται καλά και/η παρουσιάζουν πυρετό, να μεταφέρονται σε ξεχωριστό χώρο και, φυσικά, να ενημερώνονται οι γονείς τους για την παραλαβή τους. Οι μαθητές που είχαν στενή επαφή με τον πάσχοντα -διπλανά θρανία κ.λ.- να πλένονται στα χέρια και στο πρόσωπο, να καθαρίζεται δε το θρανίο του μαθητή με νερό που περιέχει 10% χλωρίνη. Δεν συνιστάται σε αυτή τη φάση η χρήση μασκών και γαντιών από τους υπόλοιπους μαθητές. Για οδηγίες για κάθε έκτακτο περιστατικό, παρακαλούμε μην διστάσετε να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία μας (τηλ. 2813410791,2813410717 και 6977474525 κ. Λουμπούνης και κ. Ψαραδάκη).
3. Να γίνεται συνεχής παρότρυνση και ενθάρρυνση των μαθητών για πλύσιμο των χεριών και του προσώπου πριν και μετά την κάθε διδακτική ώρα (οδηγίες πλυσίματος των χεριών στο ειδικό φυλλάδιο που έχει εκδώσει η ΝΑ Ηρακλείου και που σας επισυνάπτουμε). Προς τούτο πρέπει, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Διευθύνσεις, όλοι οι νιπτήρες των σχολείων να διαθέτουν σαπούνι και χαρτί για σκούπισμα, τα δε απορριφθέντα χαρτιά να φυλάσσονται σε κάδο απορριμμάτων με καπάκι. Είναι το βασικό μέτρο για την διακοπή της μεταφοράς από άτομο σε άτομο κάθε είδους μικροοργανισμού. Οι μαθητές, όταν φτάνουν στο σπίτι τους, να γίνει σύσταση να πλένονται με ντους και να αλλάζουν ρούχα και παπούτσια.
4. Καθημερινός καθαρισμός με το διάλυμα που προαναφέραμε (χλωρίνη 10% σε νερό) όλων των αντικειμένων και επιφανειών με κοινόχρηστο χαρακτήρα που έρχονται σε επαφή με παιδιά και τούς δασκάλους και καθηγητές (λεκάνες τουαλέτας, νιπτήρες και μπαταρίες, χερούλια από πόρτες, κ.λ.) από το προσωπικό καθαρισμού κάθε σχολείου.
5. Εξαερισμός των αιθουσών διδασκαλίας κάθε διάλλειμα διδακτικής ώρας. Προς τούτο πρέπει με την λήξη της ώρας να εξέρχονται όλοι οι μαθητές από την αίθουσα και να ανοίγονται όλα τα ανοίγματα των χώρων (παράθυρα και πόρτες), ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων να μένει οπωσδήποτε ανοιχτό ένα άνοιγμα (παράθυρο η εξωτερική πόρτα).

6. Άτομα από το μόνιμο προσωπικό και τους δασκάλους και καθηγητές του σχολείου που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μην εργάζονται και να εξετάζονται από τον ιατρό τους.

7. Να διευθετηθεί ειδικός χώρος που να μεταφέρονται τυχόν άρρωστα παιδιά (η προσωπικό) μέχρι την αποχώρησή τους. Επίσης, να γίνει προκαταβολικά μέριμνα για αναπλήρωση του προσωπικού σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αρρώστων.
8. Να ζητείται από τους γονείς να ενημερώνουν με βεβαίωση ιατρού - παιδιάτρου για ειδικά προβλήματα υγείας των παιδιών τους και την συνιστώμενη αγωγή (π.χ. βρογχικό άσθμα και αγωγή με εισπνεόμενα), έτσι ώστε να δίδεται η επιπλέον δέουσα προσοχή. Παιδιά με ειδικά προβλήματα η ιστορικό νόσησης από σοβαρά και χρόνια νοσήματα, χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης αν νοσήσουν από γρίπη, και για τον λόγο αυτό η διεύθυνση του σχολείου δικαιούται να ζητεί πληροφορίες από την οικογένεια, πού πάντα όμως είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα και εννοείται ότι προστατεύονται από το ιατρικό απόρρητο.
9. Την ευθύνη της - στο μέτρο του δυνατού- εφαρμογής των ανωτέρω οδηγιών έχουν οι διευθυντές των σχολείων, οι νόμιμοι αναπληρωτές τους, η δάσκαλος - καθηγητής που η διεύθυνση ορίζει για τον σκοπό αυτό, ενδεχομένως με ορισμό διαφορετικού καθημερινά υπευθύνου. Το άτομο αυτό καλείται να επιβλέπει καθημερινά την τήρηση των ανωτέρω οδηγιών σε όλο το σχολείο από τους μαθητές και το προσωπικό. Με τον τρόπο αυτό, το σύνολο των συναθροιζομένων (μαθητές και προσωπικό) σε μικρό χρονικό διάστημα θα εκπαιδευτεί στα παραπάνω μέτρα, με τελικό αποτέλεσμα την μείωση των κρουσμάτων γρίπης κατά 60-70% στον συγκεκριμένο χώρο.
Τελειώνοντας, ζητάμε την συνεργασία όλων των σχολείων του Νομού, ιδιωτικών και δημοσίων, του προσωπικού τους, καθώς και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, ώστε οι επιπτώσεις της γρίπης στο ευαίσθητο αυτό κομμάτι του πληθυσμού να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες. Κρούσματα που έχουν συρρέοντα χαρακτήρα, είναι δηλαδή ασυνήθιστα σε αριθμό στον ίδιο χώρο, (θα λέγαμε πάνω από 3-4 άρρωστα παιδιά σε μια τάξη των 30, ειδικά αν ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά), πρέπει να δηλώνονται στην υπηρεσία μας για την λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Παρακαλούμε, να φτάσει στα χέρια κάθε μαθητή το ειδικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου με ενημέρωση και οδηγίες πρόληψης για την γρίπη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Η κ. ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ


Με τους φορείς της εκπαίδευσης στο Νομό Ηρακλείου συναντήθηκε στο Νομαρχιακό Μέγαρο η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη σε σύσκεψη που συγκάλεσε με σκοπό την ενημέρωσή τους και την προώθηση του τοπικού σχεδίου δράσης για τη νέα γρίπη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στη σύσκεψη συμμετείχε η αντινομάρχης κ. Ελένη Καγουδάκη, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Δημήτρης Αγαπάκης, οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ.κ. Αριστείδης Αντωνάκης και Γιώργος Αλεξανδράκης αντίστοιχα, οι πρόεδροι των συλλόγων εκπαιδευτικών του Νομού, και υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας.

Σε δηλώσεις της η κ. Σχοιναράκη τόνισε:

«Είχαμε σήμερα μια συνάντηση με τους φορείς της εκπαίδευσης και τις υπηρεσίες μας για θέματα που αφορούν τη νέα γρίπη. Θεωρούμε ότι η ενημέρωση πρέπει να υπάρχει από νωρίς προς όλους. Εξετάζουμε πώς η συνεργασία που έχουμε μαζί τους υλοποιείται ως σχεδιασμός σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τη νέα γρίπη. Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου είμαστε πανέτοιμοι, ο κ. Μανώλης Λουμπούνης, ο γιατρός από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά σε συνεργασία με την αρμόδια αντινομάρχη, την κ. Ελένη Καγουδάκη.

Όμως επειδή πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα, πραγματοποιήσαμε τη σημερινή συνάντηση, καθώς την ερχόμενη βδομάδα, στη 1 Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν στα σχολεία και στις 11 Σεπτεμβρίου οι μαθητές στα θρανία. Τους ενημερώσαμε για το τοπικό σχέδιο δράσης, για το ποιος είναι ο δικός τους ρόλος και για το τι συνεργασία θα πρέπει να έχουμε μαζί τους σε καθημερινή βάση, ώστε οτιδήποτε κι αν προκύψει να έχουμε άμεση απάντηση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Δε θέλουμε να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα και να μην υπάρχει ενημέρωση στους εκπαιδευτικούς μας, γιατί αυτοί θα είναι οι άνθρωποι που θα βρίσκονται με τους μαθητές σε καθημερινή βάση και θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για όλα και ταυτόχρονα να έχουν μια συνεχή συνεργασία όλες τις ώρες με τους υπεύθυνους της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει στείλει σε εμάς καμία ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο κρούσμα σε σχολείο. Εμείς συνεργαζόμαστε με το ΕΚΕΠΥ, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας, έχουμε διαμορφώσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τους πολίτες, έχουμε διαμορφώσει οδηγίες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς -ιδιωτικούς και δημόσιους- και τώρα έχουμε ετοιμάσει ήδη οδηγίες για τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς όπως ανέφερα θέλουμε οι εκπαιδευτικοί μας να είναι ενημερωμένοι για τα πάντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: