Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Tα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά την ημερομηνία που προβλέπεται, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο υπ. Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος..
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο , το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας διαμέσου του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, θα παρακολουθούν με ειδικό σύστημα επικοινωνίας την καθημερινότητα των μαθητών στα σχολεία και σε περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα σε ένα σχολείο είναι πολύ πιθανόν, εφόσον αιτιολογείται και επιστημονικά, να κλείσει το σχολείο για ένα μικρό διάστημα αλλά ενδεχομένως και άλλα σχολεία στην ίδια περιοχή.
Στόχος μας , είπε ο υπ. Υγείας , είναι να καθυστερήσουμε όσο είναι δυνατόν την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας και τούτο διότι, δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα δοθούν οι άδειες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια.
Τα σχολεία αποτελούν σύμφωνα και με τις διεθνείς οδηγίες δεξαμενές για τη διάδοση του ιού στην κοινότητα. Τη στιγμή αυτή στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις έχουν θέσει σε ενισχυμένη επιφυλακή τα συστήματά τους, ενόψει της σχολικής περιόδου
ΣύσκεψηΟ Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009, με το Νομάρχη Αθηνών κ. Γιάννη Σγουρό. Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που ακολούθησε της συνάντησης, συζητήθηκε το θέμα του Ιού της Νέας Γρίπης και ειδικότερα ο σχεδιασμός, τόσο σε εθνικό όσο και σε νομαρχιακό επίπεδο, για την αντιμετώπισή της.
Ακολουθούν οι δηλώσεις των κυρίων Αβραμόπουλου και Σγουρού:
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο μία συνάντηση εργασίας με το Νομάρχη Αθηνών τον κ Σγουρό και τους συνεργάτες του αλλά και τους επιτελείς του Υπουργείου Υγείας, με αντικείμενο βέβαια, την καλή προετοιμασία μας ενόψει των μέτρων, που πρόκειται να πάρουμε για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης.
Εκείνο που θα ήθελα να πω είναι, ότι όλα τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας έχουν επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Ειδικότερα η Νομαρχία Αθηνών, με πρωτοβουλία του κ Νομάρχη, πριν από λίγες ημέρες υπέβαλε στο Υπουργείο μας ένα πλήρες σχέδιο, το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες μας αξιολόγησαν, ως πάρα πολύ καλό. Έχει ετοιμαστεί η Νομαρχία και την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνει και μία συνάντηση με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις λεπτομέρειες.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω, ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αισθάνονται ήσυχοι. Η πολιτεία ετοιμάζεται, επαγρυπνεί. Το Εθνικό Σχέδιο αναπτύσσεται σε ολόκληρη την περιφέρεια, σε ολόκληρη την επικράτεια, και σημαντικός θα είναι ο ρόλος και της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την προϋπόθεση, ότι θα έχουν προετοιμαστεί πολύ καλά. Κάτι, που δηλώνει και η σημερινή συνάντηση με τον κ. Νομάρχη και με τους συνεργάτες του στη Νομαρχία. Θα ακολουθήσουν και άλλα στάδια συνεργασίας. Διότι αυτή η ενημέρωση, αυτή η συνεργασία θα είναι συνεχής, μέχρι να ξεπεράσουμε το πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τα εμβόλια θα τα έχουμε σε καμιά 20 ημέρες; Την πρώτη παρτίδα εννοώ.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Όπως είχε προγραμματιστεί μία πρώτη παρτίδα θα φτάσει εδώ μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει σπουδή, δεν υπάρχει βιασύνη. Το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Επιχειρησιακής Αντιμετώπισης της Γρίπης έχει υποβάλει τις εισηγήσεις του. Είμαστε σε καλό δρόμο. Το όλο θέμα τελεί κάτω από απόλυτο έλεγχο, ωστόσο επαγρυπνώντας είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο. Ο κόσμος δεν πρέπει αν ανησυχεί. Να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές. Και βεβαίως, όλα τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της όποιας στιγμής, με ένα και μόνο σκοπό. Η Πολιτεία συνολικά, η ελληνική κοινωνία, το σύστημά μας, να ανταποκριθεί με πληρότητα, επάρκεια και αποτελεσματικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα σχολεία τι θα γίνει τελικά;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου, όπως έχει προβλεφθεί. Θυμίζω κάτι, που είχαμε πει και παλαιότερα. Ότι όλα τα σχέδιά μας θα προσαρμόζονται, στα όποια καινούρια δεδομένα θα εμφανίζονται.
Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ: Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο για τη σημερινή πρόσκληση μαζί με τους επιτελείς για το θέμα της αντιμετώπισης της Γρίπης. Και θέλω να πω, ότι η συνεργασία είναι το άλφα και το ωμέγα, για να μπορούμε να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα σε ένα τέτοιο θέμα, το οποίο μας αφορά όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά.
Από εκεί και μετά, πλέον εμείς ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο αλλά εμείς ευχόμαστε να μην υπάρξει τέτοιο θέμα. Δηλαδή πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Και για αυτό καταθέσαμε το τοπικό σχέδιο, το οποίο τυγχάνει της εγκρίσεως του Υπουργείου Υγείας. Και από εκεί και μετά θα έρθει μια συνεχής, καθημερινή συνεργασία, για να βλέπουμε που θα διορθώνουμε, που θα συμπληρώνουμε την εξέλιξη αυτής της ασθένειας αν λέγεται ασθένεια, της γρίπης.
Από εκεί και μετά πλέον, πιστεύω, ότι επειδή η Αθήνα των 48 Δήμων, των 4.200.000 κατοίκων είναι πάρα πολύ μεγάλος αριθμός, χρειάζεται στελέχωση των υπηρεσιών. Και σε αυτό βρίσκω συμπαραστάτη τον Υπουργό κ. Αβραμόπουλο προς το Υπουργείο Εσωτερικών και προς το Υπουργείο Οικονομίας, να στελεχωθούν οι υπηρεσίες στις Νομαρχίες. Γιατί εκτός από αυτό το θέμα είναι και η τρέχουσα δουλειά. Και επειδή κάθε χρόνο περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες έρχονται στη Νομαρχία της Αθήνας, στις υπηρεσίες της, δεν μπορεί και ένα επιπλέον θέμα να σηκώσει αυτό το βάρος. Συζητήσαμε πάρα πολλές λύσεις για να μπορέσουμε να δώσουμε μια αποτελεσματικότητα σε όλες αυτές τις ενέργειες. Κάνω λοιπόν την πρόταση να ενισχυθεί η Νομαρχία της Αθήνας αμεσότατα με στελέχη για τα 315 εμβολιαστικά κέντρα. Με γιατρούς, νοσηλευτές και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, σε 2 βάρδιες, που θα είναι 9 ώρες η πρώτη βάρδια και 9 ώρες η δεύτερη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλη αυτήν την ιστορία.
Παράλληλα μας δίνεται η ευκαιρία να οργανωθούμε πάρα πολύ σωστά, ώστε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα από εδώ και στο εξής με οργάνωση, σοβαρότητα. Δεν θέλει εφησυχασμό αλλά ούτε και πανικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από που θα το βρείτε το προσωπικό; Από πού θα το αντλήσετε;
Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ: Το προσωπικό το ζητάμε από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο πρέπει να απευθυνθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, να ανοίξει τις πιστώσεις, για να γίνουν οι προσλήψεις αυτές, είτε με συμβασιούχους, είτε με μετατάξεις, είτε ακόμα και μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Επίσης εμείς έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους φορείς, στον ιατρικό σύλλογο, στους δήμους, να μας ενισχύσουν με προσωπικό. Όσοι θα μπορέσουν έχει καλώς, όσοι δεν θα μπορέσουν πρέπει λοιπόν το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει λύση. Παράλληλα, αυτό σας είπα προηγουμένως, συζητήσαμε εφικτές λύσεις, όπως π. χ. τα Ιατρεία του ΙΚΑ, όπου εκεί μπορεί κατά κάποιο τρόπο οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, να κάνουν τα εμβόλιά τους. Αυτό αποφορτίζει την κατάσταση από τα 4.200.000, που είναι για να εμβολιαστούν. Βεβαίως υπάρχει και η κατηγοριοποίηση, η πρώτη, η δεύτερη, και η τρίτη ομάδα που πρέπει να εμβολιαστεί. Υπάρχει φυσικά και ο αριθμός των εμβολίων που είναι για να έρθει και να κατανεμηθεί σωστά.
Υπάρχουν τα σχολεία τα οποία θα ανοίξουν. Τη Δευτέρα ανοίγουν ουσιαστικά οι παιδικοί σταθμοί. Είναι εκατοντάδες στην Αθήνα. Και για αυτόν λόγο εμείς έχουμε κάνει συνεργία, τα οποία θα ελέγξουν όλους τους παιδικούς σταθμούς, για να κρατάνε σωστούς κανόνες υγείας και να εφαρμόζουν αυτά που έχει βγάλει το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ με αυστηρότητα. Γιατί είναι ένα θέμα, το οποίο, όπως σας είπα και προηγουμένως, μας αφορά όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά. Θέλει σοβαρότητα. Ο κάθε γονιός, ο κάθε πατέρας, η κάθε μάνα πρέπει να προσέχει πάρα πολύ το παιδί του και οι ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών να είναι ακόμη πιο αυστηροί. Δεν συγχωρείται λάθος στα θέματα της καθαριότητας και της δημόσιας υγείας.
Επίσης είναι και η ομάδα των μεταναστών, η οποία έχει προβλεφθεί να εμβολιαστεί ομαδικά αλλά με μια προεργασία. Όπως επίσης ο Δήμος Αθηναίων που έχει κάνει μια αυτό-οργάνωση. Μακάρι και ευχή να το κάνουν όλοι οι Δήμοι αυτό, για να μπορέσει να αποφορτιστεί το σύστημα. Γιατί καταλαβαίνετε, άμα φορτώσεις ένα γαϊδούρι, στο τέλος λυγίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: