Σάββατο 4 Απριλίου 2009

σχολικοί σύμβουλοι αύξηση 400 ευρώ μηνιαίως

Αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, υπέρογκα μηνιαία επιδόματα σε σχολικούς συμβούλους και μισθολογική αναβάθμιση των διορισμένων περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης, οι οποίοι αποκτούν προνόμια γενικών διευθυντών, περιλαμβάνει πολυνομοσχέδιο«σκούπα» του υπουργείου Παιδείας που έχει σταλεί για έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το νομοσχέδιο, που είναι συναρμοδιότητας των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, αποτελεί μια επικίνδυνη «κληρονομιά» για τον νέο υπουργό Παιδείας κ. Α.Σπηλιωτόπουλο , ο οποίος- όπως είναι φυσικό- ούτε το έχει μελετήσει ούτε καν γνωρίζει την ύπαρξή του.

Διατάξεις του νέου νομοσχεδίου όμως, που θα διαβιβαστεί σύντομα στο γραφείο του κ. Σπηλιωτόπουλου για υπογραφή, αναμένεται ότι θα προκαλέσουν «θύελλα» στην εκπαιδευτική κοινότητα, αν τελικά προωθηθούν. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η διάταξη την οποία έχουν καταγγείλει οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και η οποία καταργεί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις τους και, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους, διευκολύνει τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Συγκεκριμένα με το πολυνομοσχέδιο (το οποίο δεν είχε προλάβει να υπογράψει ούτε ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης ) ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών:

* Σε περίοδο λιτότητας, οι σχολικοί σύμβουλοι των σχολείων αναβαθμίζονται μισθολογικά και προβλέπεται ότι θα παίρνουν αύξηση 400 ευρώ μηνιαίως αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2008! Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι οι σχολικοί σύμβουλοι που τοποθετούνται ως προϊστάμενοι των τμημάτων επιστημονικής-παιδαγωγικής καθοδήγησης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης δικαιούνται από 1ης Ιανουαρίου 2008 επίδομα 400 ευρώ μηνιαίως.

* Οι 13 περιφερειάρχες εκπαίδευσης της χώρας αποκτούν τα προνόμια που έχουν τα ανώτατα στελέχη στον χώρο της Παιδείας, τα οποία όμως έχουν αξιολογηθεί και επιλεγεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Στη σχετική διάταξη αναφέρεται ότι στους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης θα καταβάλλονται πλέον αποδοχές ίσες με τις συνολικές αποδοχές του γενικού διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: