Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Ε.Λ.Τ.Ε.Ε Γ΄ΑΘΗΝΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ
ΕΚΠ/ΣΗΣ ΗΜ/ΝΙΑ 9/04/2009
Σπετσών 46 & Μ.Αλεξάνδρου 79 ΑΡΙΘ ΠΡΩΤ :19
ΤΗΛ: 210- 6800205 κιν.6937291000
FAX. 210- 6800206 ΠΡΟΣ: 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
http://elteega.tk , http://eltee.tk κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο
e-mail:elteega@gmail.com, ntroulli@gmail.com 2) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο
3) ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΚΟΙΝ: ΟΛΤΕΕ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Μετά από πολλές διαμαρτυρίες συναδέλφων του τομέα της Πληροφορικής του ΕΠΑΛ, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει απο το αναλυτικό πρόγραμμα του τομέα, σας ενημερώνουμε ότι, μπορούν να διευθετηθούν, κατά τη νέα σχολική χρονιά, χωρίς ιδιαίτερη οικονομική ή άλλη επιβάρυνση για το υπουργείο παιδείας:

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Στον τομέα της πληροφορικής της Β' τάξης του ΕΠΑΛ διδάσκεται το μάθημα της «Συντήρησης υπολογιστών» δύο ώρες την εβδομάδα.
Οι μαθητές καλούνται στο συγκεκριμένο μάθημα να εξοικειωθούν με γνώσεις που σχετίζονται με τη διάγνωση και την αποκατάσταση βλαβών στους υπολογιστές χωρίς να έχουν προηγουμένως διδαχθεί ανάλογο μάθημα με τις βασικές αρχές λειτουργίας των επιμέρους τμημάτων ενός υπολογιστή.
Για το μάθημα χρησιμοποιείται το βιβλίο του ΤΕΕ "Συντήρηση υπολογιστών" το οποίο ήταν συνέχεια του βιβλίου "Υλικό υπολογιστών" που περιείχε πληροφορίες για την ακριβή δομή και λειτουργία του κάθε τμήματος του υπολογιστή.
Το μάθημα του υλικού υπολογιστών διδασκόταν στο ΤΕΕ τέσσερις(4) ώρες την εβδομάδα.
Για να αντιμετωπισθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα προτείνουμε να μοιρασθούν στους μαθητές επιπλέον τα βιβλία του υλικού υπολογιστών(το βιβλίο μαθητή και το τετράδιο εργασιών του μαθητή) και το μάθημα να διδάσκεται τρείς ώρες την εβδομάδα.
Μέχρι το μέσο του διδακτικού έτους οι καθηγητές μπορούν να διδάσκουν ύλη που αφορά γνώσεις που σχετίζονται με τη δομή και τις αρχές λειτουργίας του υπολογιστή χρησιμοποιώντας τα βιβλία του «Υλικού υπολογιστών» και κατόπιν μπορούν να διδάσκουν διάγνωση και αποκατάσταση βλαβών στον υπολογιστή χρησιμοποιώντας το βιβλίο της «Συντήρησης υπολογιστών».
Βιβλία σχετικά με το υλικό υπολογιστών είναι απαραίτητα για την κατανόηση της ύλης από τους μαθητές αλλά και για την ενασχόλησή τους με το αντικείμενο κυρίως σε σχολεία που δεν έχουν πρόσβαση σε εργαστήριο συντήρησης υπολογιστών.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

Παρόμοιο πρόβλημα με αυτό του μαθήματος της «Συντήρησης υπολογιστών» υπάρχει και με το μάθημα «εφαρμογές πολυμέσων» της Γ΄τάξης του ΕΠΑΛ. Στους μαθητές μοιράζεται το βιβλίο «Εφαρμογές πολυμέσων» που αποτελούσε συνέχεια του βιβλίου «Πολυμέσα» του ΤΕΕ.
Προτείνουμε για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος να μοιρασθεί κατά τη νέα χρονιά και το βιβλίο «Πολυμέσα» του ΤΕΕ και οι καθηγητές να το χρησιμοποιούν μέχρι το μέσο της χρονιάς και στη συνέχεια να χρησιμοποιούν το βιβλίο «Εφαρμογές πολυμέσων».
Ετσι οι μαθητές πρώτα θα εξοικειώνονται με βασικές έννοιες των πολυμέσων και μετά θα ασχολούνται με τις εφαρμογές τους.


Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Το μάθημα «Λειτουργικά συστήματα» της Β ΕΠΑΛ διδάσκεται τρείς(3) ώρες εβδομαδιαία (δύο ώρες θεωρία και μία εργαστήριο).
Για το μάθημα χρησιμοποιείται το βιβλίο του ΤΕΕ «Λειτουργικά συστήματα». Πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο που στο πρώτο από τα δύο μέρη του αναφέρεται συνοπτικά σε θέματα που σχετίζονται με τη θεωρία των λειτουργικών συστημάτων.
Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει αντίστοιχο τετράδιο εργασιών του μαθητή και περιέχει μικρό αριθμό ερωτήσεων-ασκήσεων μετά από κάθε κεφάλαιο.
Ετσι με τις δύο(2) θεωρητικές ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα το θεωρητικό μέρος του καλύπτεται πρίν το τέλος της χρονιάς χωρίς οι διδάσκοντες να έχουν επαρκές υλικό (ερωτήσεις- ασκήσεις) για να απασχολήσουν τους μαθητές δημιουργικά με τα θέματα της θεωρίας.
Προτείνουμε για την καλύτερη διδασκαλία του μαθήματος και για να έχουν οι μαθητές περισσότερα ερεθίσματα για δημιουργική ενασχόληση με το αντικείμενο να αλλάξει η αναλογία ωρών θεωρίας εργαστηρίου σε δύο(2) ώρες εργαστήριο και μία(1) ώρα θεωρία.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Στην Β’ τάξη διδάσκεται το μάθημα «Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο» τέσσερις (4) ώρες εβδομαδιαία.
Στο βιβλίο του μαθήματος γίνεται αναφορά με συγκεκριμένα παραδείγματα σε γλώσσες προγραμματισμού για την δημιουργία δυναμικών ιστοσελίδων στο διαδίκτυο(Javascript,Vbscript,Perl) .
Οι διδάσκοντες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στο να διδάξουν στους μαθητές στοιχεία από μια τέτοια γλώσσα διότι οι τελευταίοι δεν έχουν διδαχθεί καθόλου βασικές αρχές προγραμματισμού οι οποίες διδάσκονται στην Γ’ ΕΠΑΛ σε μάθημα που εξετάζεται στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Πλέον στην εποχή μας η γνώση της δημιουργίας δυναμικών ιστοσελίδων θεωρείται απαραίτητο προσόν για την επαγγελματική ενασχόληση με το αντικείμενο.
Για αυτό προτείνουμε να εισαχθεί στο πρόγραμμα σπουδών ένα μάθημα εισαγωγικό στον προγραμματισμό υπολογιστών δύο(2) ώρες εβδομαδιαία .
Ετσι θα μπορούν οι μαθητές να διδαχθούν ένα προγραμματιστικό εργαλείο για την κατασκευή δυναμικών ιστοσελίδων αλλά και να πάρουν μια μικρή εμπειρία στην χρήση βασικών προγραμματιστικών τεχνικών που θα τους βοηθήσει την επόμενη χρονιά στο μάθημα που εξετάζονται στις πανελλήνιες.
Το δίωρο αυτό μπορεί να αφαιρεθεί από το θεωρητικό μάθημα «Βασικές αρχές της πληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας».
Το περιεχόμενο του τελευταίου μαθήματος είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του μια γενική αναφορά σε θέματα που διδάσκονται αναλυτικότερα και βαθύτερα στα μαθήματα «Λειτουργικά συστήματα», «Συντήρηση υπολογιστών», «Δίκτυα υπολογιστών», «Βάσεις δεδομένων» και «Πληροφοριακά συστήματα».
Για την κάλυψη της μικρής ύλης του μαθήματος «Βασικές αρχές της πληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας» που δεν περιλαμβάνεται στα παραπάνω μαθήματα(π.χ στοιχεία ψηφιακών κυκλωμάτων) αρκεί μία(1) ώρα διδασκαλίας την εβδομάδα.

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ
Ανάλογες συζητήσεις έγιναν και για τα βιβλία του τομέα πληροφορικής αλλά οι προτάσεις είναι πρακτικά αδύνατον να υλοποιηθούν τη χρονιά που έρχεται.
Αναφέρθηκαν διαφορετικά προβλήματα ανάλογα με το βιβλίο που έγινε αντικείμενο συζήτησης.
Ετσι κάποια βιβλία θέλουν αντικατάσταση ανεξάρτητα από το πόσο καλογραμμένα είναι γιατί έχει παρέλθει η τεχνολογία που αναφέρονται (π.χ το βιβλίο «Συντήρηση υπολογιστών» που αναφέρεται σε τεχνολογία υπολογιστών PENTIUM III).
Αρκετά βιβλία είναι κατάλληλα (εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει) για «μαθητές» μεγαλύτερης ηλικίας με υψηλότερο επίπεδο γνώσεων(π.χ φοιτητές που σπουδάζουν το αντίστοιχο αντικείμενο και έχουν διαφορετικό υπόβαθρο γνώσεων).
Κάποια βιβλία δεν έχουν τετράδιο εργασιών μαθητή ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να εξασκηθούν με το αντικείμενο που περιγράφουν(π.χ το βιβλίο «Λειτουργικά συστήματα» κυρίως για το πρώτο θεωρητικό μέρος του είναι απαραίτητο το τετράδιο εργασιών μαθητή).
Σε κάποια βιβλία δεν αρκεί σαν συμπλήρωμα το τετράδιο εργασιών του μαθητή αλλά θα χρειαζόταν για την εργαστηριακή διδασκαλία τους επιπλέον προσομοιωτές ή γενικά προγράμματα υποβοηθητικά για δημιουργική ενασχόληση των μαθητών στο εργαστήριο(π.χ στα βιβλία δικτύων υπολογιστών).
Γενικότερα για την μερική η ολική αντικατάσταση κάποιων βιβλίων χρειάζεται εκτενής διάλογος μεταξύ μαθητών-καθηγητών-παιδαγωγικού ινστιτούτου-υπουργείου παιδείας.
Λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου μάλλον χρειάζονται και καινοτόμες για την ελληνική πραγματικότητα λύσεις όπως e-books που θα μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με τις εξελίξεις της τεχνολογίας ,ομάδες εργασίας που θα ανεβάζουν εποπτικό υλικό στο διαδίκτυο κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: